14 Νοε 2011

Αθώα η Μεθυλφαινιδάτη (Ritalin) στα παιδιά!

Τα φάρμακα για την Διαταραχή της Ελλειματικής Προσοχής στα παιδιά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων!

Τα φάρμακα που εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι λαμβάνουν για τον περιορισμό της υπερκινητικότητας και για την ενίσχυση της προσοχής τους, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.

Η μεγαλύτερη μελέτη για την ασφάλεια των φαρμάκων αυτών καταλήγει: "Οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο αιφνίδιος θάνατος ήταν πολύ σπάνια στα παιδιά που παίρνουν φάρμακα Διαταραχή της Ελλειματικής Προσοχής. Αυτό ισχύει ακόμη και για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων".

"Τα καλά νέα είναι οτι ο κίνδυνος των φαρμάκων αυτών για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επισοδίων είναι εξαιρετικά χαμηλός", δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης, ο δρ William Cooper, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. "Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ ήσυχοι," είπε ο Δρ Laurel Leslie, παιδίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Tufts της Βοστώνης.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Οργανισμό για την Έρευνα και την Ποιότητα της Υγείας και το FDA. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Η έρευνα συνεχίζεται στους ενήλικες και τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.

Περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή της Ελλειματικής Προσοχής, γεγονός που παρεμποδίζει την ικανότητα ενός παιδιού να έχει προσοχή και επιπλέον να μην μπορεί να έχει τον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Σήμερα περίπου 2,7 εκατομμύρια παιδιά λαμβάνουν τέτοια φάρμακα κάθε χρόνο χωρίς να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, οι μεμονωμένες αναφορές των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε παιδιά που παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, συνέχιζε να προκαλεί ανησυχία, και η Καναδική Κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση ενός φαρμάκου το 2006. Ο FDA και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (American Heart Association) έδωσε το 2008 συμβουλές για τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας πριν το παιδί αρχίσει ένα τέτοιο φάρμακο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία από τα τέσσερα μεγάλα προγράμματα υγείας που καλύπτουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 2 έως 24 ετών. Βρήκαν 81 περιπτώσεις σοβαρών καρδιακών προβλημάτων από το 1998 έως το 2005 μεταξύ όλων των ατόμων της μελέτης.

Τα καλά νέα είναι ότι σε γενικές γραμμές αν και υπάρχει μια αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε παιδιά που παίρνουν φάρμακα για το Σύνδρομο Διαταραχής της Ελλειματικής Προσοχής, οι γονείς θα πρέπει να αναρωτηθούν κατα πόσο το παιδί τους χρειάζεται τα φάρμακα πάντα κάτω απο την προσεκτική ιατρική παρακολούθηση, είπε ο Δρ Tomaselli, Πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Και πρόσθεσε, "Είναι βέβαια ευνόητο οτι δεν πρέπει γενικά να χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με σοβαρά καρδιακά προβλήματα και με αυξημένη αρτηριακή πίεση".

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...