5 Δεκ 2011

4 βοηθητικά παιχνίδια

Λένε ότι, η «δουλειά» ενός παιδιού είναι να παίζει, αλλά το ερώτημα είναι: πιο είναι το καταλληλότερο παιχνίδι; Πιο είναι εκείνο που και θα το διασκεδάσει, αλλά και θα διευρύνει τις γνώσεις του;
Έρευνες έχουν καταλήξει ότι, τα κλασσικά, απλά παιχνίδια, όχι μόνο διασκεδάσουν περισσότερο ένα παιδί απ’ ότι τα νέα, αλλά το βοηθούν και να αναπτύξει καλύτερα διάφορες δεξιότητες καθώς μεγαλώνει και τελικά να γίνει –μάλλον- εξυπνότερο.

Παρακάτω παρατίθενται τέσσερα εξ αυτών, που και εύκολο είναι κανείς να αγοράσει (μια και δεν είναι ακριβά) όσα είναι του εμπορίου, αλλά και να τα αντικαταστήσει με άλλα, ήδη υπάρχοντα αντικείμενα του σπιτιού, χωρίς κανένα έξοδο. Φαντασία χρειάζεται και όρεξη!

1. Τα μεγέθη
Το να μάθει ένα παιδάκι από νωρίς πιο είναι μεγάλο και πιο μικρό, είναι ένας άθλος για τους γονείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλά παραδείγματα, όπως: «το τραπέζι είναι πιο μεγάλο από το ποτήρι, οπότε μπορούμε να βάλουμε το ποτήρι επάνω στο τραπέζι» ή με ένα απλό παιχνίδι από το εμπόριο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να τοποθετεί αντικείμενα ίδιου σχήματος, το ένα επάνω στο άλλο, ανάλογα με το μέγεθος.
Παράλληλα, είναι θεμιτό να καταλάβει και τις έννοιες που αφορούν το χώρο. Επάνω, κάτω, δίπλα κλπ.

2. Τα σχήματα
Η αλήθεια είναι ότι, δεν υπάρχει κανένα παιχνίδι που να μπορεί να ανταγωνιστεί εκείνα που προκαλούν τα παιδιά, να τοποθετήσουν το σωστό σχήμα στην ανάλογη τρύπα. Αν και στους ενηλίκους, τέτοιου είδους παιχνίδια δεν «γεμίζουν» και πολύ το μάτι, φαίνεται ότι αποτελούν καλό μέσο ανάπτυξης των δεξιοτήτων ενός μικρού παιδιού.

3. Παλαμάκια
Εκτός από την προώθηση των γλωσσικών ικανοτήτων και του συντονισμού των μυών, τα παλαμάκια διδάσκουν προ-μαθησιακές έννοιες, όπως είναι ο ρυθμός και βοηθούν το μωρό να καταλαβαίνει ότι η κάθε πράξη, έχει και ένα αποτέλεσμα που ακολουθεί μετά από αυτή.
Βάλτε λοιπόν μουσική και χορέψτε μαζί με το μωράκι σας, χτυπώντας παλαμάκια ή παίζοντας ένα κρουστό μουσικό όργανο… μακαρένες, τύμπανο κλπ. Είναι βέβαιο ότι μετά από μερικές φορές θα ξεκινήσει να αντιγράφει τις κινήσεις που έχει δει και θα τις κάνει μόνο του. Το είδος της μουσικής δεν έχει σημασία!

4. Μετράμε
Το να μάθει να μετράει ένα παιδάκι και να αρχίσει να καταλαβαίνει τις ποσότητες και τους αριθμούς, δεν αποτελεί εφόδιο μόνο για την παιδική ηλικία, αλλά βάζει τις βάσεις για την ενήλικη μαθηματική του πορεία! Πείτε του τραγούδια που περιέχουν αριθμούς και ταυτόχρονο δείξτε τους με τα δάκτυλα ή ξεκινήστε να μετράτε οτιδήποτε είναι στο οπτικό του πεδίο. Τις ρίγες ενός πουκάμισου του μπαμπά, τις κατσαρόλες στην κουζίνα, τα κομματάκια από ένα φρούτο στο πιάτο του παιδιού κοκ.

Φυσικά όλα τα παιχνίδια σκοπό έχουν κυρίως τη διασκέδαση, πράγμα που ποτέ δεν πρέπει να λησμονούν οι γονείς. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να απογοητεύεται κανείς όταν το παιδί του δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, σε μια δεδομένη στιγμή. Υπάρχει πολύς χρόνος για παιχνίδι, οπότε μπορεί να δοκιμάσει κάποια άλλη ημέρα. 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...