Πολλά παιδιά έχουν μια χαλαρή σύλληψη, και η γραφή είναι συχνά αχνή χωρίς την απαραίτητη τοποθέτηση δύναμης στο εργαλείο γραφής ή ζωγραφικής. Στο πλαίσιο της εργοθεραπευτικής παρέμβασης, αλλά και σαν μέσο ενίσχυσης στις ασκήσεις για το σπίτι, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε μια προσαρμογή.
Η προσαρμογή αφορά την τοποθέτηση κάποιου βάρους στο μολύβι, έτσι ώστε με παθητικό τρόπο το παιδί να αντιληφθεί την πιο "έντονη" γραφή. Επίσης, θα προσπαθήσει να ελέγξει το εργαλείο γραφής (αφού θα υπάρχει ένα έξτρα βάρος να ελέγχει), αλλά ταυτόχρονα θα βλέπει και το διαφορετικό αποτέλεσμα της "έντονης" γραφής.
Για παράδειγμα, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία (pinterest), θα μπορούσατε να τοποθετήσετε τα παξιμάδια. Εναλλακτικά, αναλόγως το πόσο βάρος είναι απαραίτητο και πόσο αχνό είναι το γράψιμο του παιδιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φελλό μπουκαλιού, μικρά μπαλάκια, χάρτινη ταινία πολλές φορές γυρισμένη γύρω από την κορυφή του μολυβιού έτσι ώστε να γίνει σαν μικρή μπαλίτσα, και ότι μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο.
Σημαντική προυπόθεση είναι η εύκολη τοποθέτηση στο μολύβι, αλλά και να μην περιορίζεται η λαβή του παιδιού από το αντικείμενο που έχει τοποθετηθεί.
Σε περίπτωση που το παιδί παρακολουθεί ήδη εργοθεραπευτικό πρόγραμμα, θα ήταν σκόπιμο να το συζητήσετε με τον εργοθεραπευτή έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει, να σας δώσει κάποιες επιπλέον δραστηριότητες για την ενίσχυση της δυναμικότητας της σύλληψης, και να σας προτείνει (αν χρειάζεται) την κατάλληλη προσαρμογή για το παιδί σας.
Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου