22 Δεκ 2011

Να αφήνουμε τα μωρά μας να κλαίνε;

Η μέθοδος που πολλοί γονείς υιοθετούν για να μάθουν στο μωρό τους το πώς θα ηρεμεί μόνο του, αφήνοντάς το να κλαίει κάποια λεπτά προτού να πάνε δίπλα του, έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των παιδοψυχολόγων, μια και την εκδοχή ότι πρόκειται για μία ακίνδυνη μέθοδο έρχονται πλέον να την αντικρούσουν ανοικτά, όσοι δεν συμφωνούν.

Στην ιστοσελίδα Psycology Today αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου, ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται στους ενδεχόμενους κινδύνους από την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου, η οποία στα αγγλικά είναι γνωστή ως «cry it out».

Σύμφωνα με το άρθρο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο ΕΔΩ, το να αφήνουμε τα μωρά να κλαίνε χωρίς να τα παρηγορούμε, είναι μία τακτική που μπορεί να έχει συνέπειες στην ψυχολογία τους αργότερα.

Εϊναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο αναφέρεται ότι τα μωρά που κλαίνε χωρίς να έχουν το… μητρικό χάδι, γίνονται λιγότερο έξυπνα , λίγο πιο φιλάσθενα και περισσότερο ανήσυχα.

Το άρθρο φτάνει στην άποψη ότι το να αφήσουμε το μωρό μας να κλάψει, μπορεί να το κάνει να νιώσει παρείσακτο στη ζωή των γονιών, ενώ υπαινίσσεται ότι είναι ένας τρόπος που βασικά υιοθετείται από λιγότερο συνειδητοποιημένους γονείς, που θέλουν να καταφέρουν να ησυχάσουν το μωρό τους χωρίς προσωπικό κόπο!

Μάλιστα στο επιχείρημα των οπαδών της μεθόδου cry it out, ότι η μέθοδος κάνει τα μωρά πιο ανεξάρτητα, μια και μαθαίνουν να ηρεμούν μόνα τους χωρίς τη βοήθεια τρίτου, το άρθρο υποστηρίζει ότι αυτή η «ανεξαρτησία» τα ωθεί να γίνουν πιο εξαρτημένα αργότερα στη ζωή τους.

Κι αυτό γιατί το αίσθημα της ανασφάλειας που ένιωσαν ως μωρά θα τα ακολουθεί στην ενήλικη ζωή τους.

Διαβάστε το άρθρο, και κάντε τις δικές σας επιλογές. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι «παν μέτρον άριστον»! 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...