20 Δεκ 2011

Μωρά με γνώσεις

Τα μωρά μπορούν να ξεχωρίσουν ρήματα και ουσιαστικά από τον πρώτο χρόνο της ζωή τους λένε οι ερευνητές.
 
Ο πιο καλός ο μαθητής φαίνεται ότι είναι τα μωρά. Από το πρώτο κιόλας έτος της ηλικίας τους μπορούν να ξεχωρίσουν ρήματα και ουσιαστικά καθώς είναι άριστα στη γραμματική. 
 
«Τα μωρά αναζητούν διαρκώς γλωσσικά στοιχεία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ηχητικών ερεθισμάτων που δέχονται» εξηγεί η καθηγήτρια Τζιλ Λέινι και προσθέτει «Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι κάποια γλωσσικά στοιχεία που εντοπίζουν τα μωρά μέσα στη ροή του ήχου, τα βοηθούν να μάθουν το νόημα των λέξεων. Μπορούν, δηλαδή, να ξεχωρίσουν διαφορετικά είδη λέξεων, όπως π.χ. ουσιαστικά και ρήματα, από πληροφορίες που τα συνοδεύουν στη ροή του ήχου». «Για παράδειγμα, εάν κάποιος πει “Αχ κοίτα, είναι ένα νταξ” μπορεί να μην ξέρουμε τι είναι το “νταξ” αλλά η σειρά “είναι ένα…” δίνει στο μωρό να καταλάβει ότι στη συνέχεια ακολουθεί ένα αντικείμενο, ένα ουσιαστικό. 
 
Με την ίδια λογική, εάν κάποιος χρησιμοποιούσε ένα άγνωστο ρήμα, τα βασικά γλωσσικά στοιχεία της φράσης θα μπορούσαν να προσδιορίσουν το νόημά του. Τα μωρά για την ακρίβεια, χρησιμοποιούν τα μοτίβα των λέξεων ως στοιχεία-κλειδιά για την κατανόηση της σημασίας νέων λέξεων που μαθαίνουν» λέει η ειδικός.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...