20 Δεκ 2011

Η μίμηση στον αυτισμό

Τα μικρά παιδιά με αυτισμό που διδάσκονται δεξιότητες μίμησης κάνουν περισσότερες προσπάθειες να εστιάσουν την προσοχή τους σε ένα αντικείμενο μέσα από τις χειρονομίες και την βλεμματική επαφή, μια ικανότητα που λείπει συχνά στον αυτισμό.

Η μίμηση είναι σημαντική στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, αφού επιτρέπει στα βρέφη και τα μικρά παιδιά να αλληλεπιδρούν και να μαθαίνουν από τους άλλους. Ωστόσο τα παιδιά με αυτισμό, παρουσιάζουν συχνά έλλειψη στην ικανότητα της μίμησης.

Ενώ ο αυτισμός συνήθως διαγνώσκεται στις ηλικίες μεταξύ 2 και 3 ετών, νέα έρευνα βρήκε συμπτώματα αυτιστικής διαταραχής σε παιδιά ηλικίας ακόμα και 12 μηνών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Autism and Developmental Disorders.

Τα ευρήματα ήρθαν σε έναν κρίσιμο χρόνο για την έρευνα του αυτισμού, λέει η Brooke Ingersoll, βοηθός καθηγήτρια στην ψυχολογία στο Michigan State University.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές είχαν αρχίσει να ανιχνεύουν τις συμπεριφορες και τα συμπτώματα του αυτισμού για να μπορούν να κάνουν έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, λέει.

"Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα, αν μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις σωστές συμπεριφορές αρκετά νωρίς, και να παρεμβαίνουμε εγκαίρως, ίσως καταφέρουμε να είμαστε σε θέση να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του αυτισμού."
Για το πρωτότυπο άρθρο πατήστε εδώ.

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...