16 Νοε 2011

Τα Δικαιώματα του Παιδιού


Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν.
Η Σύμβαση, που θέτει τις αρχές για την ευημερία των παιδιών και αποτελείται από 54 άρθρα, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. 
Στις 20 Νοεμβρίου 2009 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) από τα Ηνωμένα Έθνη. Μέχρι σήμερα η Σύμβαση έχει επικυρωθεί από 193 χώρες και η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.

Οι 4 Βασικές Αρχές της Σύμβασης
Η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα (www.unicef.gr/reports/symb.php), τέσσερις αρχές της όμως θεωρούνται θεμελιώδεις.
- Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ' αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.
-Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
-Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου - φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
-Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Η κατάσταση των παιδιών σήμερα
Από την ημέρα που τα δικαιώματα των παιδιών κατοχυρώθηκαν νομικά, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι μεγάλη. Ωστόσο, τα στοιχεία θέτουν νέες προκλήσεις για το μέλλον.
-101 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως κορίτσια, δεν πηγαίνουν σχολείο.
-8,8 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πέθαναν πριν από τα πέμπτα τους το 2008.
-2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών σε όλο τον κόσμο ζουν με AIDS.
-500 εκατομμύρια παιδιά είναι άμεσα ή έμμεσα θύματα βίας.
-4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από μόλις τρεις αιτίες: διάρροια, ελονοσία και πνευμονία.
-4 εκατομμύρια νεογέννητα σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν στον πρώτο μήνα της ζωής τους.
-22 εκατομμύρια βρέφη δεν προστατεύονται από τις ασθένειες με τακτικούς εμβολιασμούς.

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...