16 Ιαν 2012

Ορολογία: Αισθητηριακή δίαιτα





Τι είναι η ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ?






Η Αισθητηριακή Δίατα (Sensory Diet) -όρος που επινοήθηκε από την εργοθεραπεύτρια Patricia Wilbarger- αρχικώς χρησιμοποιηθήκε για να περιγράψει την θεραπεία της αισθητηριακής αμυντικότητας και αναφέρεται στην στρατηγική χρήση αισθητηριακών δραστηριοτήτων. Ο όρος "δίαιτα" χρησιμοποιήθηκε για να τονίσει ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται ελάχιστες ποσότητες αισθητηριακών πληροφοριών για να αναπτυχθεί, όπως χρειάζεται το φαγητό και το ποτό. Η αισθητηριακή δίαιτα χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει παιδιά με αυτισμό (και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές) να ρυθμίσουν το νευρικό τους σύστημα, έτσι ώστε να μην είναι υπερδιεγερμένα ή σε υποδιέγερση. 

Συνήθως ένας εργοθεραπευτής θα συνεργαστεί με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το παιδί και/ή με τον εκπαιδευτικό και/ή με την θεραπευτική ομάδα για να βρουν χρήσιμες στρατηγικές, και να ορίσουν την συχνότητα, την ποσότητα και την ένταση των ερεθισμάτων που χρειάζεται καθημερινά το παιδί. 

Μια τυπική αισθητηριακή δίαιτα, για να βοηθήσει ένα παιδί που βρίσκεται συχνά σε υπερδιέγερση μπορεί να περιλαμβάνει:
  • αργό λίκνισμα σε μια καρέκλα
  • κάθισμα σε ένα σκοτεινό/ή με χαμηλό φωτισμό δωμάτιο
  • άκουσμα ήρεμης μουσικής ή να φορέσει ακουστικά στο κεφάλι έτσι ώστε να περιορίσει τους εισερχόμενους ήχους
  • να φορέσει ένα βαρύ γιλέκο ή να είναι τυλιγμένο σε μια βαριά κουβέρτα

Φυσικά, όλα τα παραπάνω τοποθετούνται στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού, συγκεκριμένες ώρες με συχνότητα και ένταση που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η αισθητηριακή δίαιτα είναι σχεδιασμένη για να βοηθήσει το άτομο να επιτύχει το βέλτιστο επίπεδο εγρήγορσης, έτσι ώστε να λειτουργήσει και να συμμετάσχει στην διαδικασία της μάθησης.

           School-OT.com


Μια αισθητηριακή δίαιτα προτείνεται από έναν θεραπευτή ειδικευμένο σε αυτή. Ο θεραπευτής θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνει εαν ένα άτομο χρειάζεται την αισθητηριακή δίαιτα, για ποιόν λόγο είναι απαραίτητη, αλλά και να μπορεί να συλλέξει πληροφορίες και να διαμορφώσει το πρόγραμμα που είναι κατάλληλο ανα περίπτωση.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...