16 Ιαν 2012

Πολύχρωμα φαγητά για εκλεκτικά παιδιά



Βάλτε χρώμα στη ζωή σας και το πιάτο του παιδιού σας, συνιστά μια νέα έρευνα. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα το κάνετε να τρώει περισσότερα σε ποικιλλία, σε ποσότητα (εάν αυτό είναι ζητούμενο) και πιο υγιεινά φαγητά.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell, τα παιδιά προτιμούν περισσότερο τα πολύχρωμα φαγητά και τη μεγαλύτερη ποικιλλία στο πιάτο τους, σε σχέση με τους ενήλικες
Επίσης δίνουν μεγαλύτερη βάση στην παρουσίαση των φαγητών, όπως για παράδειγμα η διάταξη του αρακά σε σχήμα καρδιάς ή οι χαμογελαστές φατσούλες από μπέϊκον. Οι ερευνητές παροτρύνουν τους γονείς να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους όσον αφορά το πιάτο των παιδιών τους, ειδικά στην περίπτωση που αυτά είναι πολύ εκλεκτικά ή μίζερα στο φαγητό.
"Αυτό που τα παιδιά θεωρούν οπτικά ελκυστικό, διαφέρει σημαντικά από εκείνο που οι γονείς βρίσκουν ελκυστικό. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν στους γονείς τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κάνουν το μπρόκολο ή το ψάρι να δείχνει πιο γευστικό στα μάτια των παιδιών" αναφέρει ο Brian Wansink, PhD, καθηγητής μάρκετινγκ στο Cornell.
Οι ερευνητές έδειξαν σε 23 παιδιά ηλικίας έως 12 ετών και 46 ενήλικες φωτογραφίες σε πραγματικό μέγεθος διαφόρων πιάτων με φαγητό και τους ζήτησαν να επιλέξουν αυτά που τους άρεσαν περισσότερο. Τα παιδιά προτίμησαν πιάτα με επτά διαφορετικά φαγητά και έξι χρώματα. Οι ενήλικες προτίμησαν πιάτα με τρία φαγητά και τρία χρώματα. "Σε σχέση με τους ενήλικες, τα παιδιά δεν προτίμησαν μόνο πιάτα με περισσότερα φαγητά και χρώματα, αλλά και εκείνα που είχαν τα ορεκτικά στο εμπρός μέρος του πιάτου και το φαγητό να δημιουργεί σχέδια" σύμφωνα με τον Kevin Kniffin, PhD, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Cornell.
Οι ερευνητές βρήκαν απλούς τρόπους για να κάνουν το φαγητό πιο ελκυστικό για τα παιδιά. Όπως για παράδειγμα να δημιουργούν χαμογελαστές φατσούλες με μπέϊκον, να φτιάχνουν αστεία σχέδια με τα λαχανικά ή ζωάκια με το ρύζι.
Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να εξακριβώσουν εάν όντως τα παιδιά που είναι πολύ εκλεκτικά στο φαγητό θα φάνε περισσότερα φαγητά κατ' αυτόν τον τρόπο. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η διατροφή των παιδιών θα γίνει πιο υγιεινή, αλλά και μικρότερος πονοκέφαλος για τους γονείς.

Πηγή: WebMD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...