26 Ιαν 2012

Τα σημάδια της γέννας στο μωρό

Τα σημάδια της γέννας είναι σημάδια του δέρματος που είναι εμφανή οπτικά από τη γέννηση ή λίγο μετά από αυτήν. Τα σημάδια αυτά συχνά αγχώνουν τους γονείς, που αναρωτιούνται εάν θα υποχωρήσουν, εάν υποδεικνύουν κάποια άλλη σοβαρότερη νόσο, εάν θα επηρεάσουν το παιδί τους στο μέλλον κατά οποιονδήποτε τρόπο και για το τι θα πρέπει να κάνουν για να τα αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, τα περισσότερα δερματικά σημάδια περί τη γέννηση είναι αθώα, δεν απαιτούν θεραπεία και φεύγουν σταδιακά από μόνα τους. Λίγα είναι αυτά που απαιτούν θεραπεία, είτε λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται είτε λόγω της τάσης που επιδεικνύουν για επέκταση.

Τα σημάδια της γέννας είναι πολύ συχνά - σχεδόν 1 στα 3 βρέφη έχουν κάποιο είδος σημαδιού. Τα σημάδια της γέννας συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα στο παιδί, ούτε πονάνε ούτε εμφανίζουν κνησμό.

Που οφείλονται τα σημάδια της γέννας;

Δεν γνωρίζουμε πλήρως τις αιτίες που εμφανίζονται. Δεν έχει βρεθεί συγκεκριμένη τροφή, φάρμακο, δραστηριότητα ή οποιαδήποτε άλλη παράμετρος της εγκυμοσύνης που να προκαλεί δερματικά σημάδια. Πιθανολογείται ότι κατά την διαδικασία σχηματισμού των οργάνων και του δέρματος του εμβρύου κάποιο αντίξοο γεγονός οδηγεί σε τοπική διαταραχή σχηματισμού του δέρματος. Πάντως δεν υπάρχουν στοιχεία, παρά τις παραδοσιακές αιτιάσεις, ότι οι βλάβες αυτές προκαλούνται από κάτι συγκεκριμένο που έγινε στην εγκυμοσύνη ή στον τοκετό.

Διάγνωση
Ο παιδίατρος στην τακτική παρακολούθηση εξετάζει το βρέφος γυμνό, επισκοπώντας όλες τις περιοχές του δέρματος και καταγράφοντας τυχόν συγγενείς βλάβες. Οι βλάβες αυτές εφόσον ξεφεύγουν των συνηθισμένων είναι σημαντικό να μετρώνται σε μέγεθος και να παρακολουθούνται τακτικά για τυχόν αλλαγές στην όψη, μορφή, σύσταση, έκταση κλπ.

Αντιμετώπιση

Για τα περισσότερα σημάδια του δέρματος αρκεί η τακτική παρακολούθηση του παιδιού από παιδίατρο και δεν απαιτείται παραπομπή σε πιο ειδικό. Γενικά, η παραπομπή σε ειδικό μπορεί να χρειαστεί εάν η βλάβη φαίνεται να επεκτείνεται, εάν η βλάβη προκαλεί συμπτώματα στο παιδί όπως πόνο ή αιμορραγία, όταν οι βλάβες είναι πολλαπλές ή όταν εμποδίζουν την λειτουργία γειτονικών οργάνων του παιδιού.

Σε περιπτώσεις που το σημάδι επιμένει και προκαλεί αισθητικό πρόβλημα στο παιδί, μπορεί να χρειαστεί αντιμετώπιση χειρουργική ή με λέιζερ, όπως και ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...