29 Φεβ 2012

Συν και Μείον του από κοινού ύπνου με το παιδί

Ο ερχομός ενός νεογέννητου μωρού στο σπίτι είναι μια ευτυχής στιγμή για τους γονείς, αν και υπάρχουν αυξημένες αρμοδιότητες.

 Το ζευγάρι τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους θα πρέπει να ξυπνάει κάθε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη φροντίδα του. Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να έχουν τα βρέφη τους στο δωμάτιο τους όταν κοιμούνται. 

Τι γίνεται όμως όταν το διάστημα παραμονής αυξάνεται και το μοίρασμα του δωματίου γίνεται αργότερα μοίρασμα του κρεβατιού; Πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του από κοινού ύπνου...

Πλεονεκτήματα

1. Ο θηλασμός είναι πιο εύκολος
Οι μητέρες, που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τα μωρά τους, τείνουν να επεκτείνουν το θηλασμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως γιατί είναι ευκολότερο να θηλάσουν στο κρεβάτι αντί να πάρουν το μωρό τους κατά τη διάρκεια της νύχτας από το δωμάτιό τους.
Υπάρχει λιγότερη αναστάτωση τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

2. Είναι αποτελεσματικότερο τη νύχτα
Όταν οι γονείς επιτρέπουν στο μωρό ή στο μικρό παιδί τους να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο ή κρεβάτι μαζί τους, μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πιο γρήγορα και αποτελεσματικά:

* Όταν είναι άρρωστο (ελέγχουν πιο εύκολα αν έχει πυρετό, του δίνουν το σιροπάκι του, το κρατούν ζεστό και σκεπασμένο).
* Μπορούν να αντιληφθούν πιο γρήγορα ατυχήματα που συμβαίνουν με τα τσίσα ή τα κακά κατά τη διάρκεια της νύχτας και το παιδί να μη μείνει βρεγμένο ή λερωμένο αρκετές ώρες.
* Το έχουν κοντά τους όταν αυτό ξυπνάει τη νύχτα και θέλει νερό, γάλα, την πιπίλα του ή ακόμη και να βεβαιωθεί ότι οι γονείς του είναι δίπλα του.
* Αντιλαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα τις ανάγκες του, τις καλύπτουν και αποφεύγουν πολλές φορές να ξυπνήσει πλήρως.
* Αποφεύγουν τις πολλές μετακινήσεις στο δωμάτιό του, ειδικά όταν οι γονείς είναι πολύ κουρασμένοι.

3. Τα μωρά κοιμούνται καλύτερα
Όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται με τους γονείς του αισθάνεται ότι αυτοί είναι κοντά του, νιώθει τη θαλπωρή, την ασφάλεια, την προστασία και την άνεση. Οι ανάγκες του καλύπτονται γρήγορα και έτσι μπορεί να κοιμηθεί καλύτερα. Είναι πιθανό να ξυπνήσει ελάχιστες φορές ή και καθόλου.
Το παρατεταμένο κλάμα του μωρού ή παιδιού κατά τη διάρκεια της ήσυχης βραδιάς αποφεύγεται και έτσι δεν διαταράσσεται ο ύπνος των γονέων ή των μεγαλύτερων παιδιών που μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια.

4. Οι γονείς κοιμούνται καλύτερα
Η φυσική εγγύτητα, αγγίζοντας το σώμα του μωρού ή παιδιού παρέχει στις μητέρες μια αίσθηση ικανοποίησης αφού ξέρουν ότι τα παιδιά είναι καλά. Πολλές φορές οι πατέρες είναι πολύ απασχολημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και σπανίως έχουν πολύ χρόνο να είναι με τα παιδιά τους. Έτσι η ώρα του ύπνου κάνει τους πατέρες να μην αισθάνονται ένοχοι, αλλά να αισθάνονται καλύτερα με την αγκαλιά που προσφέρουν στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Αποφεύγεται η ανησυχία των γονέων για επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να συμβούν.
Πυρκαγιά, σεισμός, ασφυξία από μαξιλάρι ή κουβέρτα, τραυματισμοί, απαγωγή, θάνατος από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (SIDS) είναι σκέψεις που κάποιοι γονείς έχουν όταν το μωρό ή παιδί βρίσκεται στο δικό του δωμάτιο.
Ενώ οι γονείς δεν μπορούν να αποτρέψουν εντελώς τα παιδιά από τον απρόβλεπτο κίνδυνο, ο από κοινού ύπνος κάνει τους γονείς να αισθάνονται πιο σίγουροι στο να ανταποκριθούν γρήγορα εάν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι.

6. Από κοινού ύπνος με μεγαλύτερα αδέρφια
Όταν τα αδέλφια κοιμούνται μαζί, μια βαθύτερη αίσθηση της αγάπης και της εμπιστοσύνης αναπτύσσεται συχνά μεταξύ τους, ενώ ελαττώνεται η αντιπαλότητα κατά τις ώρες εγρήγορσης. Έχουν μεγαλύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία σημαντικών συναισθηματικών δεσμών και μια βαθιά και διαρκή σχέση.
Βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους και άλλους επιστήμονες προειδοποιεί ότι η συνήθεια των γονιών να μοιράζονται το νυχτερινό τους ύπνο με τα παιδιά τους μπορεί να αποβεί καταστροφική- τόσο για τη σχέση του ζευγαριού όσο και για τη μετέπειτα εξέλιξη του ίδιου του παιδιού.

Μειονεκτήματα

1. Κίνδυνοι και Ατυχήματα
Τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) όσο και η CPSC τίθενται ενάντια στον από κοινού ύπνο. Επικαλούμενοι έρευνες επτά ετών σημειώθηκαν 515 θάνατοι μωρών από ασφυξία (επειδή ‘παγιδεύτηκαν’ ανάμεσά στους γονείς, ανάμεσα σε μαξιλάρια ή κουβέρτες ή βρέθηκαν μπρούμυτα στο μαλακό στρώμα) και στραγγαλισμό σε κιγκλιδώματα ή ανοίγματα του κρεβατιού με εγκλωβισμό του κεφαλιού του μωρού. Επίσης το Κέντρο Health αναφέρει ότι περισσότεροι από 100 θάνατοι βρεφών συνέβησαν σε ένα διετές χρονικό διάστημα εξαιτίας της ασφυξίας στο κρεβάτι των γονιών τους.

Επίσης πολλά ατυχήματα σημειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου το μωρό ή παιδί μπορεί να σηκωθεί και να πέσει από το κρεβάτι, χωρίς οι κουρασμένοι γονείς να το αντιληφθούν έγκαιρα.

2. Διαταραγμένος ύπνος
Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι ο από κοινού ύπνος με το μωρό ή παιδί τους διαταράσσει τον ύπνο τους. Το μωρό ή το παιδί μπορεί να απλώνεται ή να κουνιέται πάνω στο κρεβάτι και να ενοχλεί τους γονείς του που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του.
Επίσης μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που το μωρό ή παιδί να ‘βραχεί’. Τότε θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα σεντόνια του κρεβατιού, κάτι που θα ήταν πιο γρήγορο και λιγότερο κουραστικό κατά τη διάρκεια της νύχτας αν γινόταν στην κούνια.

3. Ξυπνούν πολλές φορές
Τα μωρά ή παιδιά μπορεί να ξυπνούν κάθε φορά που οι γονείς σηκώνονται για να πιουν νερό ή να πάνε στην τουαλέτα. Έτσι διαταράσσεται ο ύπνος τους. Επίσης αν βρίσκονταν στην κούνια τους και ξυπνούσαν, θα ήταν πιο ευχάριστο σε αυτά να αποκοιμηθούν μόνα τους.

4. Δυσκολία στον αποχωρισμό
Αν το μωρό σας έχει συνηθίσει να κοιμάται δίπλα σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα αν πρόκειται να κοιμηθεί σε κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο ή την νταντά. Ανάλογα το χρονικό διάστημα που το μωρό σας μοιραζόταν το δωμάτιο μαζί σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο μετά να το συνηθίσετε να κοιμάται στο δωμάτιό του.

5. Ζωή με προβλήματα αγάπης
Το να μοιράζονται οι γονείς το κρεβάτι με το μωρό ή παιδί τους μειώνεται η αυθόρμητη εκδήλωση αγάπης ανάμεσα στο ζευγάρι, σύμφωνα με το Baby Center. Πολλές φορές περνούν αρκετοί μήνες χωρίς να υπάρχει στενή επαφή μεταξύ των γονέων, επηρεάζεται η ερωτική ζωή, γεγονός που μπορεί να φέρει κρίση στη σχέση, τσακωμούς, αρνητικά συναισθήματα και πολύ συχνά να νιώθουν ότι δεν βρίσκουν την κατανόηση που θα ήθελαν.

6. Ωράριο ύπνου
Κάποιοι γονείς βάζουν για ύπνο το μωρό τους την ώρα που πάνε και αυτοί για ύπνο, ενώ άλλοι κοιμίζουν το μωρό τους σε μια καλαθούνα ή πορτμπεμπέ μέχρι να πάνε όλοι μαζί στο κρεβάτι. Μερικοί γονείς ξαπλώνουν μαζί με το μωρό τους έως ότου αυτό αποκοιμηθεί και μετά σηκώνονται και συνεχίζουν το πρόγραμμά τους. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το ωράριο του ύπνου των γονέων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό του παιδιού ή το ωράριο του ύπνου του παιδιού καθορίζεται από αυτό των γονιών αν το μωρό ή παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του, στο δικό του χώρο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...