9 Φεβ 2012

Αποκατάσταση εξπρές στα παράλυτα άκρα

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, αντί για μήνες, οι γιατροί θα αποκαθιστούν στο μέλλον τα κατεστραμμένα νεύρα και θα επαναφέρουν την κίνηση των άκρων στους ασθενείς με παράλυση. Και αυτό χάρη στη μέθοδο που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Οστιν του Τέξας και δοκίμασαν με επιτυχία σε παράλυτα ποντίκια. Τα πειραματόζωα, μάλιστα, άρχισαν να κινούν τα άκρα τους στα πρώτα λεπτά μετά την επέμβαση και σε δύο με τέσσερις εβδομάδες το 98% αυτών είχε ανακτήσει περίπου το 60%-70% των κινήσεών του!


Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Τζορτζ Μπίτνερ από το πανεπιστήμιο του Τέξας, οι συνηθισμένες τεχνικές αποκατάστασης που χρησιμοποιούν οι χειρουργοί συχνά δεν έχουν αποτέλεσμα, ακριβώς γιατί «σαμποτάρονται» από τον ίδιο τον μηχανισμό επανόρθωσης των νεύρων που διαθέτει ο άνθρωπος! Δηλαδή, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μικροσκοπικές κύστες του οργανισμού αποκαθιστούν τις ενώσεις μεταξύ των κομμένων νεύρων. Αν, όμως, η επανένωση καθυστερήσει, τότε σφαλίζουν τις νευρικές απολήξεις, εμποδίζοντας την αποκατάσταση.

Η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι τα ασπόνδυλα έχουν πολύ καλύτερη δυνατότητα νευρικής αποκατάστασης, απ’ ό,τι ο άνθρωπος. Ετσι δημιούργησαν μια μέθοδο που «μιμείται» τον ζωικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι, όταν λείπει το ασβέστιο από το σημείο της επούλωσης, οι κύστες δεν μπορούν να δημιουργηθούν. Για τον σκοπό αυτό αρχικά χορηγούν ένα διάλυμα χωρίς ασβέστιο στο σημείο του κατεστραμμένου νεύρου, εμποδίζοντας το «κλείσιμο» των κατεστραμμένων νεύρων. Επειτα, εισάγουν πολυαιθυλενογλυκόλη, ένα πολυμερές που διευκολύνει την επανένωση ανάμεσα στις λιπαρές μεμβράνες των νευρικών απολήξεων. Και τέλος, χορηγούν ένα δεύτερο διάλυμα, πλούσιο σε ασβέστιο αυτή τη φορά, ώστε να ενισχύσει την επανένωση.

«Η διαδικασία μπορεί να επιδιορθώσει τα αποκομμένα νεύρα μέσα σε μερικά λεπτά, ώστε η συμπεριφορά που αυτά ελέγχουν να αποκατασταθεί μερικώς εντός ημερών και σε μεγάλο βαθμό, μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες» τονίζει ο δρ Μπίτνερ στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Neuroscience Research». «Πιστεύουμε ότι μπορεί να “μεταμορφώσει” τον τρόπο με τον οποίο επιδιορθώνονται οι τραυματισμοί των νεύρων».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...