10 Φεβ 2012

Τα χημικά αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό των παιδιών

Το έχουμε ξαναγράψει και δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να αντιστραφούν κάποιες συνθήκες ζωής. Παρ’ όλα αυτά, εμείς οι γονείς οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και περνάει από το χέρι μας φυσικά προκειμένου να προασπίσουμε την υγεία των παιδιών μας. Ας δούμε πάντως τι αποκαλύπτει τελευταία έρευνα.

Τα παιδιά που εκτίθενται σε χημικά τα οποία περιέχονται σε συσκευασίες τροφίμων και υφάσματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων (PFCs) στο αίμα τους έχουν και περισσότερες πιθανότητες να μην αποκρίνονται επαρκώς στα εμβόλια.

Προσοχή στο ανοσοποιητικό

«Όταν η συγκέντρωση των PFCs στο αίμα αυξάνεται, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και έχει μικρότερη ικανότητα διατήρησης ενός αποτελεσματικού μηχανισμού άμυνας ενάντια στα παθογόνα», μας λέει ο δρ Φίλιπ Γκράντζιν, υπεύθυνος της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας. Αν και ο ειδικός τόνισε πως τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα PFCs αποτελούν όντως αιτία πρόκλησης βλάβης στο ανοσοποιητικό σύστημα, προσέθεσε ότι μαρτυρούν πως υπάρχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Τα PFCs χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία στις συσκευασίες τροφίμων καθώς και στην επεξεργασία των υφασμάτων. Με δεδομένο ότι δεν διασπώνται εύκολα εντοπίζονται στον οργανισμό τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος πειράματα δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα χημικά είναι τοξικά στα ζώα προκαλώντας αναπαραγωγικά προβλήματα καθώς και προβλήματα ανάπτυξης. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί ότι αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Οι ειδικοί προσθέτουν ότι οι γονείς θα ήταν καλό να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους ποπκόρν που έχουν ετοιμαστεί σε φούρνο μικροκυμάτων καθώς και να μην έχουν στο σπίτι τους, έπιπλα, ρούχα και χαλιά που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να μην λεκιάζουν. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει, μειώνεται η έκθεση της οικογένειας στα χημικά που φαίνεται να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...