28 Φεβ 2012

Μάθετε τα παιδιά να ξεπερνούν τα εμπόδια

Η ζωή μας είναι γεμάτη από εμπόδια, που συνήθως ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία και βρίσκονται μπροστά μας καθόλη τη διαδρομή μας, προσωπική ή επαγγελματική.

Αυτά τα εμπόδια και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε μας δίνουν την εμπειρία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε και να προετοιμαστούμε για τα επόμενα βήματα στη ζωή μας.

Καλό θα ήταν λοιπόν να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας με έναν τέτοιο τρόπο που να τους δίνουμε να καταλάβουν ότι τα εμπόδια που θα συναντήσουν μπροστά τους είναι κομμάτι της ζωής και αρκεί να μάθουν να αντεπεξέρχονται σε αυτά για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Πως όμως μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τον τρόπο να «ξεπερνούν» τα εμπόδια; Υπάρχουν μερικές γενικές αρχές στη διαπαιδαγώγησή τους, που σίγουρα θα τα βοηθήσουν να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους και να εξελιχθούν σε ισορροπημένους ενήλικες.

Γίνετε εσείς το πρότυπό τους: Τα παιδιά μαθαίνουν –και τελικά υιοθετούν- πολλά πράγματα από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα οι γονείς τους. Με το πώς αντεπεξέρχονται οι ίδιοι στις διάφορες καθημερινές, μεγάλες ή μικρές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν. Εσείς θα τους «δείξετε» πως θα μάχονται με τις αντιξοότητες και πως τελικά θα βγαίνουν αλώβητα για να συνεχίσουν την όποια προσπάθειά τους.

Εξοπλίστε τα με τα κατάλληλα «προσόντα»: Δώστε τους κίνητρα, ενισχύστε τους την αυτοπεποίθηση (διαβάστε επίσης: Πως θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=2539), μάθετέ τα να χουν πίστη, επιμονή, δύναμη στον χαρακτήρα τους και ορθή κρίση

Μην επαναπαύεστε στην «παιδική τους ηλικία» και στη λανθασμένη άποψη ότι επειδή είναι παιδιά πρέπει να ζουν χωρίς να έχουν επίγνωση των καταστάσεων που ίσως βιώνει η οικογένειά τους: Είναι σημαντικό να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας σα να είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειάς μας. Αν προστατεύετε τα παιδιά από ότι βιώνετε ως οικογένεια, με το άλλοθι ότι και να μοιραστείτε μαζί τους τις δυσκολίες δεν έχετε κάτι να περιμένετε από αυτά, τότε κινδυνεύετε να μην πάρετε ποτέ τίποτα από εκείνα και φυσικά να μην τα βοηθήσετε να δουν τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους.

Κάντε πρακτική: Πως; Βάλτε τους εμπόδια, με τα οποία τα παιδιά μπορούν να τα καταφέρουν, ώστε να τους διδάξετε τον τρόπο να τα ξεπερνούν! Παραδείγματος χάρη, παίξτε μαζί τους ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, διαβάστε τους ένα καλό παιδικό βιβλίο, επιλέξτε παιδικές ταινίες που εξυμνούν τις δυνατότητες του ατόμου κλπ.

Μην τα παρατάτε εύκολα για να μην το κάνουν και αυτά: Προσπαθήστε πολύ να τελειώσετε ένα παζλ παρά το ότι το παιδί σας δείχνει να βαριέται ή να κουράζεται. Ενθαρρύνετέ το να προσπαθήσει περισσότερο σε ό,τι κάνει διαβεβαιώνοντάς το ότι στο τέλος θα τα καταφέρει.

Να είστε εκεί όταν η αποτυχία φαίνεται να τα καταβάλλει: Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στο να τα αφήσετε να απογοητευτούν από την αποτυχία όταν ο αγώνας που δίνουν αποδεικνύεται τελικά άνισος για τα μέτρα τους. Ίσως πρέπει να σταθείτε δίπλα τους, μέχρι να επιτυχουν αυτό που θέλουν και μετά να αποσυρθείτε διακριτικά.

Να είστε ρεαλιστές με τους στόχους που θέτετε και μην το παρακάνετε υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του παιδιού σας. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να ζητάμε βοήθεια όταν δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μόνοι μας ένα εμπόδια. Υπάρχει η λεπτή διαχωριστική γραμμή του άγονου πείσματος με την παραγωγική επιμονή. 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...