28 Φεβ 2012

«Παιδική βία: Δεν κλείνουμε τα μάτια»

Ποιες μορφές βίας μπορούν να στιγματίσουν ένα παιδί στα πρώτα στάδια της κοινωνικοποίησής του; Πότε η βία αποκτά μιμητές και ποιες μορφές της «εντυπώνονται» στο ευαίσθητο μυαλό των παιδιών;

Πώς «μεταφράζουν» τα παιδιά την επιθετικότητα και τον ανταγωνισμό; Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, αυξημένου άγχους και «εισόδου» των νέων στις σύγχρονες παγκόσμιες κοινότητες κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ανάγκη εκπαιδευτικής παρέμβασης γίνεται προτεραιότητα.
Το θέμα του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας (bullying) αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο που αναζητεί λύσεις, ενώ στην Ελλάδα η 6η Μαρτίου συνιστά πλέον και επίσημα ημέρα δράσεων κατά της βίας στο σχολείο.

Η Ελληνογερμανική Αγωγή, συμμετέχοντας στον παραπάνω προβληματισμό, διοργανώνει ημερίδα - εκδήλωση την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, στις 12.00 το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο (αίθουσα 2 και 3) στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα τελευταίας μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων V PRC για την παιδική βία ειδικά για την ημερίδα.

Την εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Την έρευνα θα παρουσιάσει ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονικός σύμβουλος της V PRC κ. Χρ. Βερναρδάκης, ενώ για την παιδική βία θα συζητήσουν ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. πρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Κλήμης Ναυρίδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Θοδωρής Παπαθεοδώρου και ο καθηγητής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Γκότοβος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη.

Λογοτεχνικό απόσπασμα σχετικά με την παιδική βία θα διαβάσει η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου (από το βιβλίο «Άγρια Παιδιά» του Στίβεν Κέλμαν, υποψήφιο για βραβείο Booker 2011).

Παράλληλα όμως, άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων, του εικαστικού και του καλλιτεχνικού χώρου της Ελλάδας θα μεταφέρουν με το σκίτσο, τις σκέψεις ή τις ιστορίες τους ένα μήνυμα για την παιδική βία στις σύγχρονες κοινωνίες. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Ελληνογερμανικής Αγωγής ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Εικαστικοί όπως ο Αλέκος Φασιανός, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Κώστας Βαρώτσος, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, μουσικοί, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, Διευθυντές Μουσείων, όπως η Άννα Καφέτση του ΕΜΣΤ, λογοτέχνες, ηθοποιοί και πλήθος άλλοι στρατεύονται κατά της παιδικής βίας. Για να τους τιμήσει για τη συμμετοχή τους αυτή, η Ελληνογερμανική Αγωγή τυπώνει ειδική έκδοση με τα μηνύματα και τα έργα τους.

Την ίδια ημέρα, η παιδική χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής θα ερμηνεύσει το τραγούδι «Φύγε μακριά», που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση από τη Χρύσα Αποστολάτου.

Τέλος, σε μια συμβολική κίνηση, οι μικροί μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής θα «πετάξουν» στον ουρανό τα μηνύματα που έστειλαν για την παιδική βία οι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας.


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της UNICEF. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...