28 Φεβ 2012

Τι συμβαίνει, όταν το παιδί δε μιλάει καθαρά;

Πολύ συχνά θα έχετε προσέξει πως πολλά παιδιά, κυριώς μικρής ηλικίας, δεν μιλούν καθαρά ή παραλείπουν κάποια φωνήματα (όπως το "ρ" "σ" "δ" κ.ά.) ή αντικαθιστούν γράμματα και συλλαβές μέσα σε μια λέξη.

Πρόκειται για τις λεγόμενες Διαταραχές της Άρθρωσης, που παρατηρουνται συχνά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, περίπου μεταξύ 4-6 χρονών και οι οποιες οφείλονται σε οργανικά ή λειτουργικά αίτια, για παράδειγμα: κοντός χαλινός, αδύναμη γλώσσα, κτλ.

Υπάρχουν κάποια χρονικά όρια για την κατάκτηση κάθε φθόγγου, όμως σε άλλα παιδιά εμφανίζονται νωρίτερα κ σε άλλα αργότερα.

Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί δεν αρθρώνει καθαρά;
Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία του παιδιού πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πριν την είσοδο του στην Α' Δημοτικού. Κι αυτό γιατί διαταραχές στην άρθρωση μπορεί να επηρεάσουν τόσο τον γραπτό λόγο, όσο και την ψυχολογία του παιδιού (αίσθημα ντροπής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη κοινωνικότητας κ.ά)

Οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν ειδικούς λογοθεραπευτές, που θα κρίνουν αν το παιδί χρήζει λογοθεραπείας. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες, το παιδί να κατακτήσει τον φθόγγο και να τον χρησιμοποιεί αυθόρμητα στην ομιλία του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...