21 Μαρ 2012

Σχεδίαση δωματίου αυτιστικού παιδιού


της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT

Η σχεδίαση του υπνοδωματίου ενός αυτιστικού παιδιού εξαρτάται από τη λειτουργικότητα του παιδιού, τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του. Πρώτα απ' όλα βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την ασφάλεια του παιδιού. Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η αισθητηριακή διέγερση. Τα υψηλής λειτουργικότητας παιδιά θα τείνουν να είναι λιγότερο καταστροφικά από τα χαμηλής λειτουργικότητας. Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και οπτικά διεγερτικό περιβάλλον.
Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Απλλά ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες...
ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

1) Τοποθετείστε μια βαριά και ανθεκτική συρταριέρα χαμηλά. Πολλά παιδιά με αυτισμό δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου και συχνά σκαρφαλώνουν στα έπιπλα. Έχοντας ένα βαρύ και ανθεκτικό έπιπλο που δεν είναι αρκετά ψηλό θα αποτρέψετε πιθανό τραυματισμό του παιδιού και καταστροφή του επίπλου.
2) Χρησιμοποιήστε πόμολα ασφαλείας για παιδιά. Αυτά θα εμποδίσουν το πλήρες άνοιγμα των συρταριών, ώστε να μην κινδυνεύσει το παιδί σας να του έρθει κάποιο συρτάρι στο κεφάλι.
3) Χρησιμοποιήστε πρίζες ασφαλείας στο δωμάτιο του παιδιού για να αποτρέψετε πιθανό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
4) Τοποθετείστε μια βαριά και ανθεκτική βιβλιοθήκη, την οποία δεν θα μπορεί να μετακινήσει το παιδί σας. Επίσης θα πρέπει να προσέξετε να μην είναι ψηλή, ώστε αν το παιδί σκαρφαλώσει και πέσει, να μην κινδυνεύει από σοβαρό τραυματισμό.
5) Καλύψτε όλες τις γωνίες με προστατευτικά για παιδιά, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα τραυματισμού. Έχετε υπόψιν σας ότι τα αυτιστικά παιδιά λατρεύουν να γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να χτυπήσουν σε κάποιο έπιπλο. Αυτά τα προστατευτικά είναι συνήθως φτιαγμένα από υλικά που απορροφούν την ενέργεια μια πιθανής πρόσκρουσης.
6) Επιλέξτε ένα χαμηλό κρεβάτι. Τα αυτιστικά παιδιά έχουν ανήσυχο ύπνο και είναι πιθανό να πέσουν από το κρεβάτι τους την ώρα που κοιμούνται. Ένα χαμηλό κρεβάτι μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης.
7) Ασφαλείστε τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα ανοίξει. Επίσης, επιλέξτε κουρτίνες τις οποίες δεν μπορεί να σκίσει ή να ξηλώσει το παιδί.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΤΕ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

8) Βάψτε τους τοίχους του δωματίου στο αγαπημένο χρώμα(τα) του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας προτιμάει ένα χρώμα, βάψτε κάθε τοίχο με μια διαφορετική απόχρωση αυτού του χρώματος. Έτσι το δωμάτιο θα διεγείρει οπτικά το παιδί περισσότερο απ' ότι αν ήταν όλοι οι τοίχοι βαμμένοι στο ίδιο χρώμα. Κάθε τοίχος θα προσφέρει μια διαφορετική προοπτική. Επίσης κατ' αυτόν τρόπο γίνεται πιο φωτεινό το δωμάτιο.
9) Επιλέξτε 2-3 σετ σεντόνια στο αγαπημένο χρώμα(τα) του παιδιού σας. Έτσι θα δώσετε μια οπτική ποικιλία στο παιδί, πάντα στα αγαπημένα του χρώματα. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιλογών σας, μην ξεχνάτε ότι τα αυτιστικά παιδιά δεν αρέσκονται στις αλλαγές, οπότε ένα δωμάτιο στα αγαπημένα τους χρώματα θα διευκολύνει τη διαταραχή του παιδιού.
10) Τοποθετείστε στη βιβλιοθήκη ορισμένα από τα αγαπημένα βιβλία του παιδιού σας, αλλά και ορισμένα καινούρια που δεν έχει διαβάσει, μήπως και θελήσει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Τα παιδιά με αυτισμό ακολουθούν συνήθως την καθημερινή τους ρουτίνα, η οποία περιλαμβάνει και τα αγαπημένα τους βιβλία.
11) Επιλέξτε ένα μεγάλο χαλί που να ταιριάζει με τα χρώματα των τοίχων και των σεντονιών.
12) Τοποθετείστε τα παιχνίδια του σε ένα κουτί. Αποφύγετε εκείνα που έχουν μικρά κομμάτια τα οποία μπορεί να καταπιεί το παιδί.

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
  • Τα πολύ έντονα χρώματα, τα οποία ενδεχομένως προκαλέσουν στο παιδί υπέρ-διέγερση
  • Τα ιδιαίτερα φορτωμένα δωμάτια (καδράκια, αφίσες, εμπριμέ υφάσματα, κ.λ.π)
  • Είναι καλό να έχετε ροοστάτη (dimer) στους διακόπτες φωτός, ώστε να ελέγχετε την ποσότητα του φωτός ή αν αυτό είναι δύσκολο, φροντίστε να υπάρχει και κάποιο μικρό λαμπατέρ στο δωμάτιο
  • Διάσπαρτα αντικείμενα παντού! Φτιάξτε γωνιές τακτοποίησης των διάφορων αντικειμένων και αν χρειάζεται σηματοδοτήστε τα μέρη αυτά με πλαστικοποιημένες εικόνες ή λέξεις (π.χ έξω από το κουτί με τα τουβλάκια την εικόνα του συγκεκριμένου παιχνιδιού, στην πόρτα της ντουλάπας εικονίδιο με ρούχα, στην παπουτσοθήκη εικονίδιο με υποδήματα, κ.λ.π)
  • Τέλος καλό είναι να δημιουργήσετε μια γωνιά ηρεμίας για το παιδί, για τις στιγμές που το έχει ανάγκη.

 Πηγή: http://www.ehow.co.uk/how_7796989_design-bedrooms-autistic-children.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...