21 Μαρ 2012

Πρόωρα νεογνά: Το στρες των γονέων συμβάλλει σε προβλήματα συμπεριφοράς

Όταν γονείς πολύ μικρών πρόωρων νεογνών στρεσάρονται ή εμφανίζουν κατάθλιψη, τα παιδιά τους είναι περισσότερο πιθανό να έχουν εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι την ηλικία των 3 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επίσης όσο χειρότερο είναι το σκορ των γονέων σε δείκτες ψυχικής ευεξίας τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσουν τα παιδιά τους προβλήματα.

Η ερευνήτρια Dr. Mira Huhtala, του Turku University Hospital στη Φινλανδία, δήλωσε ότι η ψυχολογική ευεξία των 2 γονέων είναι σημαντικός παράγοντας στη συμπεριφοριστική και συναισθηματική ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών.


Τα αποτελέσματα της έρευνας, θα δημοσιευτούν στο περιοδικό 'Pediatrics' τον Απρίλιο.


Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθήματος, καθώς και νευρολογικά προβλήματα, πιθανόν λόγω πολλών αιτίων, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα.

Η Dr. Deborah Campbell, του Ιατρικού κέντρου Montefiore στη Νέα Υόρκη, σημειώνει ότι τα πρόωρα έχουν μεγάλος στρες στην εντατική μονάδα. Ενώ δεν είναι σαφές ακριβώς πώς το στρες μπορεί να επηρεάζει το μωρό, δήλωσε ότι μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί αλλαγές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Πρόσθεσε ότι τα πρόωρα έχουν επίσης μικρότερο όγκο εγκεφάλου κατά μέσον όρο και γενικά δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα όσο θα έπρεπε.

Ταυτόχρονα οι γονείς είναι απίστευτα στρεσαρισμένοι και με λιγότερες αντοχές. Η πρόωρη γέννηση του παιδιού τους μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες προσδοκίες και μπορεί να φοβούνται πολύ, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τις ευκαιρίες του παιδιού για φυσιολογική ανάπτυξη, σημειώνει η ερευνήτρια. Αν οι γονείς έχουν κατάθλιψη ή αισθάνονται απώλεια μπορεί να μη δεσμευτούν ή να μη συνδεθούν με το παιδί. Είναι δύσκολο να πούμε πόσο μέρος της συμπεριφοράς οφείλεται στη βιολογία και πόσο στην επίδραση της οικογένειας, πρόσθεσε.

Η Huhtala αξιολόγησε 140 γονείς παιδιών πολύ χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση, που γεννήθηκαν πριν τις 37 εβδομάδες.

Συλλέχτηκαν στοιχεία για τους γονείς κατά την περίοδο της γέννησης. Όταν τα μωρά έγιναν 2 ετών οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την ψυχική ευεξία και οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των παιδιών. Πριν τα τρίτα γενέθλια των παιδιών οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τη συμπεριφορά του παιδιού.

Οι γονείς αξιολογήθηκαν για κατάθλιψη, στρες και 'αίσθηση συνοχής'. Η 'αίσθηση συνοχής' είναι η ετοιμότητα επιτυχούς συντονισμού και εκμετάλλευσης προσωπικών πηγών.

Όσο περισσότερα συμπτώματα φτωχής ψυχικής ευεξίας (καταθλιπτικά συμπτώματα, στρες ή ασθενή αίσθηση συνοχής) εμφάνιζαν οι γονείς τόσο περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς ανέφεραν οι γονείς ότι εμφάνισαν τα παιδιά τους. Η έρευνα έδειξε ότι όχι μόνο η ψυχική ευεξία της μητέρας αλλά και του πατέρα συμβάλλει στα προβλήματα συμπεριφοράς των πρόωρων παιδιών.

Επιθετικές συμπεριφορές και προβλήματα προσοχής έτειναν να σχετίζονται περισσότερο με την ευεξία της μητέρας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι πατέρες βρίσκουν ευκολότερο να ανεχτούν αυτού του είδους τις συμπεριφορές, υποδεικνύει η ερευνήτρια.

Το στρες είναι φυσιολογικό μετά από πρόωρο τοκετό και η έρευνα δεν δείχνει αιτιατή σχέση μεταξύ του στρες και θεμάτων συμπεριφοράς, αλλά μια σύνδεση.

Η Huhtala συνιστά οι γονείς να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη αν έχουν πρόβλημα όσον αφορά την αντιμετώπιση μετά τη γέννηση πρόωρου νεογνού.

Πολλοί γονείς με πολύ πρόωρο νεογνό βασικά έχουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, δήλωσε, και έχουν να αντιμετωπίσουν αισθήματα ενοχών και χρειάζεται να θρηνήσουν την απώλεια της ζωής που είχαν φανταστεί για το παιδί τους.

Το θέμα της πρόωρης γέννησης συχνά αποτελεί διαδικασία που διαρκεί μια ζωή, δήλωσε η Campbell. Οι γονείς μπορεί ενδεχομένως να σκέπτονται ότι ξεπέρασαν το χειρότερο όταν παίρνουν το παιδί στο σπίτι αλλά το παιδί μπορεί να έχει προβλήματα όταν αρχίζει το σχολείο. Για κάθε θέμα που εμφανίζεται, οι γονείς έχουν να θρηνήσουν και πάλι, δήλωσε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...