16 Μαρ 2012

Τα παιδιά που κερδίζουν χρόνο ίσως λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση ΔΕΠΥ

Μια νέα Kαναδική έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλά παιδιά έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) επειδή είναι απλά λίγο πιο ανώριμα, λόγω ηλικίας, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά στην τάξη τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σχεδόν 7% των αγοριών ηλικίας 6 έως 12 ετών διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ. Το ποσοστό αυτό ήταν 5,7% για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και 7,4% για τα μικρότερα. Παρόμοια ήταν η ποσοστιαία διαφορά και στα κορίτσια ανάλογα με την ηλικία τους, αν και γενικότερα το ποσοστό διάγνωσης κυμάνθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο. 
 
Οι ερευνητές εξέτασαν τους φακέλλους περισσοτέρων από 930.000 παιδιών της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, ηλικίας 6-12 ετών, από το 1997 έως το 2008. Εστίασαν την προσοχή τους στα παιδιά που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο (συνήθως τα μεγαλύτερα σε μια τάξη) και τον Δεκέμβριο (συνήθως τα μικρότερα σε μια τάξη). 
 
Σύμφωνα με το τρέχον σύστημα στην Ελλάδα, δεν ισχύει πλέον το "κερδίζει" ή χάνει χρονο" καθώς ένα παιδί θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τον 6ο χρόνο για να πάει στην Α΄δημοτικού.
 
Από αυτά, το 5,7% των αγοριών και το 1,6% των κοριτσιών που γεννήθηκαν Ιανουάριο και αντίστοιχα το 7,4% και 2,7% των παιδιών που γεννήθηκαν Δεκέμβριο, διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ. Τα μικρότερης ηλικίας αγόρια έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ και 41% περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν θεραπεία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κορίτσια είναι 70% και 77%.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρόμοιων ερευνών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ. Ωστόσο δεν πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι η διάγνωση του παιδιού του είναι λανθασμένη λόγω αυτής της έρευνας. Απλά πρέπει να έχει υπόψιν του ότι υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό λανθασμένης διάγνωσης. Με πιο απλά λόγια, όσο μικρότερο είναι ένα παιδί σε μία τάξη, τόσο πιο πιθανό είναι να διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και να υποβληθεί σε θεραπεία (που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα).

Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος της 5ης Μαρτίου του Canadian Medical Association Journal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...