16 Μαρ 2012

Flipped learning: Επανάσταση στο σχολείο

Επανάσταση έχει φέρει στη διδασκαλία η νέα μέθοδος που ονομάζεται Flipped learning. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι μαθητές παρακολουθούν στο YouTube τις παραδόσεις των μαθημάτων ως άσκηση για το σπίτι. Έτσι η ώρα της διδασκαλίας μένει για να επικεντρωθεί ο καθηγητής στα βασικά σημεία ή σε αυτά που θεωρεί πως δυσκολεύουν περισσότερο τους μαθητές.

Όλα ξεκίνησαν από τον καθηγητή μαθηματικών Khan, ο οποίος προσπαθούσε να διδάξει την ανιψιά του μαθηματικά στη Νέα Ορλεάνη. Στην προσπάθειά του να γλιτώσει χρόνο έφτιαχνε δεκάλεπτα μαθήματα και τα ανέβαζε στο YouTube. Η εκπληξή του ήταν αρκετά μεγάλη όταν συνειδητοποίησε πως η κοπέλα προτιμούσε να παρακολουθεί τα μαθήματα στο διαδίκτυο παρά να της τα εξηγεί ο ίδιος αυτοπροσώπως! Έτσι αυτά τα βίντεο άρχισαν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Οδήγησαν στη δημιουργία της Ακαδημίας Khan (διαδικτυακή πύλη μάθησης) και τα τελευταία πέντε χρόνια ο ίδιος έχει παραδώσει πάνω από 42.000 μαθήματα.

Το σημαντικό σε αυτή την περίπωση είναι ότι δεν καταργείται ο παραδοσιακός ρόλο του σχολείου, αλλά αντίθετα ενισχύεται και γίνεται πιο αποτελεσματικός για τους μαθητές. Oι εκπαιδευόμενοι μπορούν να δουν το κάθε μάθημα όσες φορές θέλουν και κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους. Ο καθηγητής έχει την ευκαιρία να δώσει βαρύτητα στα πιο καίρια σημεία της εκάστοτε ενότητας.

Επίσης, δίνεται ξεχωριστό ενδιαφέρον στον κάθε μαθητή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αυτό είναι εφικτό με τη δημιουργία ενός νέου λογισμικού. Συγκεκριμένα ο καθηγητής κυκλοφορεί στην τάξη κρατώντας το φορητό υπολογιστή του και μέσα από αυτόν διακρίνει τις προόδους των μαθητών. Οπου αντιληφθεί ότι ο διδασκόμενος δεν καταλαβαίνει κάτι σταματάει στο θρανίο του βοηθώντας τον και δίνοντάς του χρήσιμες οδηγίες. 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...