12 Μαρ 2012

Πότε μπορώ να αφήσω μόνο το παιδί στο σπίτι;

Στην εποχή μας όλο και πιο συχνά συναντάμε παιδιά που μένουν μόνα τους στο σπίτι για κάποιες ώρες, επειδή οι γονείς τους εργάζονται και δεν έχουν άλλη λύση. Από ποια ηλικία είναι έτοιμο ένα παιδί να μένει μόνο του στο σπίτι και να προσέχει τον εαυτό του ενώ εσείς πρέπει να βρίσκεστε στη δουλειά ή κάπου έξω για υποχρεώσεις; 
 Συμβουλές για το πως θα εκπαιδεύσετε το παιδί σας να μένει με ασφάλεια μόνο του στο σπίτι, χωρίς να φοβάται αλλά και εσείς να αισθάνεστε σιγουριά γι΄αυτό δίνει η ψυχολόγος παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.


Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά, ύστερα από κάποια προετοιμασία, τα καταφέρνουν καλά να εξυπηρετούν τον εαυτό τους, όπως να ζεσταίνουν το φαγητό, να πλένουν τα πιάτα, να προετοιμάζουν τα μαθήματα τους κ.λπ. Βέβαια, είναι αναγκαίο οι γονείς τους διακριτικά να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους, έστω κι από το τηλέφωνο.

Η ηλικία στην οποία το παιδί θεωρείται έτοιμο για να μείνει μόνο στο σπίτι δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια, όπως επισημαίνει η κ. Καππάτου οπωσδήποτε όμως αυτό συμβαίνει μετά τα 7 χρόνια και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως από την ωριμότητα του παιδιού, το βαθμό ανεξαρτησίας του και τις πρωτοβουλίες που παίρνει. Το σίγουρο είναι ότι διαφέρει από παιδί σε παιδί και φυσικά ότι θα πρέπει να το έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα.

Η σωστή προετοιμασία

Οι γονείς θα πρέπει να ορίσουν κάποιους κανόνες στα παιδιά για όσο λείπουν από το σπίτι αλλά και να τους δίνουν οδηγίες για το πως να είναι ασφαλή μέσα στο σπίτι. Ένα τρυφερό σημείωμα ή ένα ωραίο φαγητό που θα βρει, μόλις επιστρέψει από το σχολείο, θα το ικανοποιήσει ιδιαίτερα και θα του καλύψει το αίσθημα μοναξιάς που ίσως νιώθει. «Στόχος μας είναι να αισθάνεται το παιδί πως το σκεφτόμαστε, ακόμη κι όταν δεν είμαστε κοντά του» εξηγεί η κ. Καππάτου.

Ξεκινώντας από τους κανόνες οι γονείς θα πρέπει να εξηγούν για παράδειγμα στα παιδιά ότι πρέπει να τελειώνει πρώτα τα μαθήματα του και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του, προτού ανοίξει την τηλεόραση ή βγει έξω για να παίξει. Να συζητούν μαζί του για κάποια συγκεκριμένη εκπομπή που θα ΄θελε να παρακολουθήσει, και το χρόνο που μπορεί να περνά βλέποντας τηλεόραση ή μιλώντας στο τηλέφωνο. Σε περίπτωση που θέλει να βγει έξω, να καθορίσουν το που θα πάει, με ποιους φίλους του και για πόση ώρα.

Επίσης θα πρέπει να εξηγούν στο παιδί πότε μπορεί να τους τηλεφωνούν στη δουλειά, με ποιο τρόπο να μιλάνε αλλά και πόση ώρα μπορεί να διαρκεί ένα τηλεφώνημα ενώ θα πρέπει να γυρίζουν σπίτι την ώρα που τους έχουν υποσχεθεί διαφορετικά να τα ενημερώνουν για τυχόν αργοπορία.

Όσο για τις οδηγίες οι γονείς πρέπει να εξηγούν στα παιδιά το πως να χειρίζονται τις οικιακές συσκευές με ασφάλεια, να κλείνουν π.χ την ηλεκτρική κουζίνα, το θερμοσίφωνο κλπ. Να τα συμβουλεύουν ώστε να μην αφήνουν ποτέ την εξώπορτα ξεκλείδωτη, να μη λένε σε αγνώστους ότι οι γονείς τους απουσιάζουν αλλά και το πως να αντιδράσουν σε περίπτωση ανάγκης, π.χ. σε μια πυρκαγιά ή σε έναν τραυματισμό.

Επίσης το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει για το που θα ανατρέξει για βοήθεια, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Γι’ αυτό και ο κατάλογος με τα τηλέφωνα ανάγκης πρέπει να βρίσκεται πάντα κοντά στη συσκευή του τηλεφώνου. Μάλιστα είναι απαραίτητο να έχουν συνεννοηθεί με κάποιο γνωστό ή συγγενικό πρόσωπο που να είναι πρόθυμο να βοηθήσει το παιδί σε περίπτωση ανάγκης ή να του ασκήσει κάποιο έλεγχο. Τέλος, είναι απαραίτητο οι γονείς να εξετάζουν καθημερινά και αναλυτικά πως πήγε το παιδί. Θα βοηθούσε αν έκαναν μαζί ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε και προσδιόριζαν τις δραστηριότητες τις επόμενης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...