2 Μαρ 2012

Τα λέμε, αλλά δεν ωφελούν!

Εχετε σκεφτεί πόσες «άτοπες» εκφράσεις έχετε υιοθετήσει προς τα παιδιά σας, οι οποίες μάλιστα ουδόλως βοηθούν την προσπάθειά σας να τα διαπαιδαγωγήσετε ορθά και να τους βάλετε όρια.

Είναι πολύ κοινές προτάσεις που όλες μας χρησιμοποιοούμε αλλά δεν φαίνεται να βοηθούν τελικά ούτε τους δικούς μας σκοπούς, αλλά ούτε και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού μας.


1. Γιατί έτσι θέλω!

Το παιδί σας ρωτάει, «μαμά γιατί να κοιμηθώ», «γιατί να μη δω τηλεόραση», «γιατί να μην παίξω» και σεις αγανακτισμένες με την επιμονή του, πετάτε το εκπληκτικό επιχείρημα «γιατί έτσι θέλω»! Φυσικά το παιδί δεν καταλαβαίνει τίποτα, ούτε μαθαίνει κάτι και εσείς μάλλον «πέφτετε» στα μάτια του


2. Ξέρεις ότι άλλα παιδιά πεινάνε και θα τρώγανε το φαγητό σου;
Το να δημιουργήσετε ενοχές στο παιδί σας για κάτι το οποίο δεν ευθύνεται, δεν θα το κάνει να φάει, ούτε θα του ανοίξει την όρεξή του! Επιπλέον δεν είναι ο σωστός τρόπος να του μιλήσετε για τα προβλήματα του τρίτου κόσμου!


3. Σε ζηλεύουν, γιατί είσαι καλύτερος!
Καμία μητέρα δεν θέλει να μεταχειρίζονται άσχημα το παιδί της, αλλά αυτός δεν είναι τρόπος για να το κάνετε να νιώσει καλύτερα! Το πιθανότερο είναι να δημιουργήσετε έναν αλαζονικό και υπεροπτικό χαρακτήρα!


4. Σε έχω γεννήσει!
Το ότι γνωρίζουμε καλά τα παιδιά μας, ξεχωρίζουμε τα καλά και τα κακά του, δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το διαφημίζουμε κι ακόμα περισσότερο δεν είναι τρόπος να αναιρούμε τις πράξεις του.


5. Δηλαδή, αν ο φίλος σου πέσει στο γκρεμό, θα πέσεις και εσύ;
Δεν είναι το καλύτερο επιχείρημα για να το πείσετε ότι δεν χρειάζεται να κάνει ό,τι κάνουν και οι φίλοι του! Μην ξεχνάτε να επιχειρηματολογείτε!


6. Μην κάνεις αυτό, μην κάνεις εκείνο, μην κάνεις το άλλο!
Το παιδί σας συνδέει με την άρνηση και θεωρεί ότι δική σας δουλειά είναι να απαγορεύετε και δική του δουλειά είναι να μην τηρεί τις απαγορεύσεις σας!


7. Όταν μεγαλώσεις, θα καταλάβεις!
Το θέμα είναι να καταλαβαίνει τώρα! Όταν μεγαλώσει, θα καταλάβει, αλλά δεν θα μπορέσει να «μικρύνει» ξανά, για να διαπιστώσει ότι έχετε δίκιο! 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...