23 Μαρ 2012

Ρομποτικό σύστημα χαρίζει ελευθερία κινήσεων στους παραπληγικούς

Μία ρομποτική συσκευή, που επιτρέπει στους ασθενείς με παραπληγία να στέκονται όρθιοι και να κάνουν όλες τις δουλειές τους, επινόησαν επιστήμονες από την Κωνσταντινούπολη.

Η συσκευή ονομάζεται Tek Robotic Mobilisation Device και δοκιμάστηκε με επιτυχία από έναν 27χρονο, ο οποίος έχασε την κινητικότητα των ποδιών του πριν από πέντε χρόνια, έπειτα από πτώση από άλογο.

Όπως δήλωσε ο νεαρός Γιουσούφ Ακτούρκογλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η συσκευή τον βοήθησε να ανακτήσει την ανεξαρτησία του, επιτρέποντάς του να κινείται εντός και εκτός σπιτιού χωρίς βοήθεια.


Τα κλασικά αμαξίδια για τους παραπληγικούς απαιτούν να χρησιμοποιούν τη δύναμη των χεριών τους για να καθίσουν ή να βγουν από αυτά – λ.χ. για να πάνε στο κρεβάτι τους – γεγονός που συχνά απαιτεί βοήθεια.

Επιπλέον, χρειάζονται χώρο για να κινηθούν – και τα σπίτια συχνά δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο.

Το σύστημα TEK αντιμετωπίζει λίγες τέτοιου είδους δυσκολίες, καθώς λειτουργεί με τηλεχειρισμό. Έτσι, ο χρήστης του μπορεί να το τραβήξει προς το μέρος του όπου κι αν κάθεται, να το στερεώσει στα πόδια και στην μέση του, και στη συνέχεια να το κατευθύνει ώστε να τον ανασηκώσει το ίδιο το μηχάνημα.

Επειδή εξάλλου το πλάτος του είναι όσο και το άνοιγμα των ποδιών στο ύψος των ώμων (λίγο πάνω από 0,3 μέτρα), είναι πολύ πιο ευέλικτο.

Το ύψος του συστήματος ΤΕΚ είναι περίπου 0,6 μέτρα, ενώ όλες του οι κινήσεις γίνονται με το τηλεχειριστήριο. Είναι επίσης επαναφορτιζόμενο (πρέπει να φορτίζεται κάθε τρεις ημέρες).

Ο επινοητής του Νεκάτι Χακικαδίρογλου, από την εταιρεία AMS Mekatronic που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η συσκευή επιτρέπει στους χρήστες της να κινούνται ανάμεσα σε στενά περάσματα, να κάθονται σε μία καρέκλα όπως όλοι οι άνθρωποι, να πλένουν τα χέρια τους σε νιπτήρες με φυσιολογικό ύψος, ακόμα και να βγαίνουν στα μαγαζιά για ψώνια.

«Δίνει στους ασθενείς την ευκαιρία να ζουν σε χώρους οι οποίοι δεν είναι σχεδιασμένοι για παράλυτους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Το σύστημα έχει υποβληθεί σε κλινικές μελέτες και έχει δεχτεί θετικές κριτικές από γιατρούς και ασθενείς, οι οποίοι εκτιμούν πως μεταξύ άλλων μπορεί να βοηθήσει τους παραπληγικούς ανθρώπους να αποφύγουν τις πληγές κατάκλισης (είναι συχνές λόγω της ακινησίας και της διαρκούς θερμότητας και υγρασίας στο πίσω μέρος του σώματος).

Η ευρεία διάθεση του συστήματος δεν έχει αρχίσει ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα καταστεί δυνατό να διατεθεί στο εμπόριο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...