Μια δραστηριότητα /άσκηση που χρησιμοποιούμε τόσο οι θεραπευτές όσο και πολλοί νηπιαγωγοί είναι οι πίνακες διπλής εισόδου.
Τι είναι ο πίνακας διπλής εισόδου? Είναι πολύ απλό...
Είναι ένας πίνακας που έχει δύο παραμέτρους. Η μια παράμετρος ορίζεται στην πρώτη οριζόντια σειρά του πίνακα, και η δεύτερη στην πρώτη κάθετη σειρά. Το παιδί καλείται να συμπληρώσει, με όποιο τρόπο έχει ορίσει ο ενήλικας τις παραμέτρους -χρωμάτισμα, σχεδίαση, γραφή, κολλαζ-, τον πίνακα συνδυάζοντας επιτυχώς σε κάθε κουτάκι και τις δυο παραμέτρους. (Δείτε το παράδειγμα της φωτογραφίας)
Ο γενικός στόχος των πινάκων διπλής εισόδου είναι η ανάπτυξη της αντιληπτικής και συνδυαστικής ικανότητας. Φυσικά, ανάλογα το ηλικιακό επίπεδο για το οποίο προορίζεται, οι παράμετροι αλλάζουν και οι στόχοι εμπλουτίζονται. Συνδυασμός χρώματος -σχήματος, συνδυασμός ποσοτήτων (προσθετική ικανότητα), συνδυασμός γραμμάτων (δημιουργία φωνούλας), συνδυασμός χαρακτηριστικών μελών σώματος (αντίληψη σωματικού σχήματος), χρωμάτισμα εικόνων με βάση το χρώμα της εκάστοτε στήλης (οπτικοκινητικός συντονισμός, αντίληψη χρωμάτων βασικών αντικειμένων/φρούτων -κόκκινα φρούτα, πράσινα φρούτα...) και άλλα πολλά.
Το dreamskindergarten.blogspot.com θα σας δώσει αρκετές ιδέες για να φτιάξετε και να εκτυπώσετε διάφορους τέτοιους πίνακες διπλής εισόδου.
Ο παρακάτω πίνακας μου άρεσε αρκετά, αφού συνδυάζει τόσο την συδυαστική ικανότητα όσο και την ικανότητα της οπτικής διάφοροποίησης και επίλυσης προβλήματος.
Βρες το λάθος στον πίνακα διπλής εισόδου και εξήγησε πως θα έπρεπε να μπουν κανονικά οι καρτελίτσες .
Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου