8 Μαρ 2012

Βοήθεια! Το παιδί μου μασάει τα πάντα...

Υπάρχουν αρκετοί διασκεδαστικοί τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενσωματώσετε τις στοματο-κινητικές "βαριές" εργασίες, στην αισθητηριακή δίαιτα του παιδιού σας.

Οι δραστηριότητες που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι ευχάριστες για το παιδί. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε μια δραστηριότητα, στην οποία το παιδί σας επιτυγχάνει και στην συνέχεια μπορείτε να την δυσκολέψετε, καθώς οι μύες του δυναμώνουν. Ούτε εσείς θα θέλατε την πρώτη ημέρα στο γυμναστήριο να σηκώνατε βάρη 100 κιλών!!!

Εδώ είναι μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Με ένα καλαμάκι μπορεί να φυσάει μικρά μπαλάκια βαμβάκι ή pom pom
  • Με ένα καλαμάκι μπορεί να φυσήξει μέσα σε ένα μπολ που έχει νερό και σαπούνι. Θα δει να δημιουργούνται φυσαλίδες ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του φυσήματος, θα γελάσει πολύ και εσείς θα πρέπει να προσέξετε να μην ρουφήξει το νερό με την σαπουνάδα.
  • Κρατήστε ένα μπαλάκι από βαμβάκι ή τοποθετείστε το στην άκρη ενός τραπεζιού και προτρέψτε τον να το εκτοξεύσει φυσώντας το. Κάντε έναν "ανόητο" ήχο καθώς πέφτει (π.χ. σαν να έσκασε βόμβα)
  • Ιδιαίτερα διασκεδαστικές είναι οι σφυρίχτρες όλων των μεγεθών και διαφορετικών σχημάτων, που σε κάθε σφύριγμα αλλάζουν οι μύες που χρησιμοποιούνται από το στόμα, έτσι ώστε να παρέχεται μια ποικιλία ασκήσεων
  • Το πιπίλισμα μιας σκληρής καραμέλας με ραβδώσεις διαφορετικών γεύσεων είναι μια καταπληκτική άσκηση κατά την διάρκεια των διακοπών. Δεν παρέχει μόνο σκληρή εργασία στους μύες του στόματος, αλλά παρέχει και πολλές γευστικές εμπειρίες. (ΠΡΟΣΟΧΗ: να δίνετε σε παιδιά που μπορούν να ελέγχουν την καραμέλα στο στόμα τους χωρίς να πνιγούν, αλλά και πάλι να υπάρχει συνεχώς η επίβλεψη ενός ενήλικα)
  • Τοποθετείστε μακρόστενα γλυφιτζούρια σε διάφορα μέρη γύρω από το στόμα του παιδιού, και αφήστε το παιδί να χρησιμοποιήσει μόνο την γλώσσα του για να γλύψει μπροστά σε ένα καθρέφτη.
  • Χρησιμοποιήστε καλαμάκια διαφορετικών μεγεθών για το αγαπημένο ποτό του παιδιού
Να θυμάστε όσο μικρότερο είναι το καλαμάκι τόσο πιο δύσκολα οι μύες του στόματος θα εργαστούν για να βγεί ο αέρας. Ξεκινήστε με ένα χοντρό καλαμάκι, και σταδιακά πηγαίνετε σε ένα λεπτότερο.

Πηγή

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...