9 Απρ 2012

Απτική Ευαισθησία : όταν τα ρούχα πονούν!

Τα παιδιά και οι ενήλικες με απτική ευαισθησία (απτική αμυντικότητα) δυσκολεύονται να βρουν ρούχα τα οποία να αισθάνονται άνετα. Ειδικά στην περίπτωση που το σχολείο ή η δουλειά επιβάλλουν συγκεκριμένη στολή και απαγορεύουν τα φαρδιά ρούχα. Τι μπορεί να κάνει κανείς σε αυτή την περίπτωση;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αξιολογηθεί από κάποιον εργοθεραπευτή και κατόπιν ν' αρχίσει θεραπεία. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι το Πρωτόκολλο Willbarger, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί από κάποιον εκπαιδευμένο σε αυτό εργοθεραπευτή. Δεν είναι όλοι οι εργοθεραπευτές σε θέση να το εφαρμόσουν αποτελεσματικά. Ωστόσο, μέχρι να βρει κανείς τον κατάλληλο επαγγελματία και να αρχίσει να αποδίδει η θεραπεία, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.  
Σας δίνουμε ορισμένες πρακτικές συμβουλές, οι οποίες δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά θα κάνουν το παιδί σας να νιώσει κάπως καλύτερα:
  • Χρησιμοποιείτε ΠΟΛΥ μαλακτικό. Πλύνετε ξανά και ξανά τα ρούχα και αφήνετε τα να μουλιάζουν κυριολεκτικά στο μαλακτικό.
  • Προτιμήστε μεταχειρισμένα ρούχα. Ρούχα που έχουν πλυθεί και ξαναπλυθεί και είναι φθαρμένα είναι πολύ πιο μαλακά από τα καινούρια ρούχα.
  • Τρίψτε καλά το παιδί μετά το μπάνιο του. Ξεκινήστε με λοσιόν, μετά με μαλακό πανί, έπειτα με σκληρότερο πανί ή πετσέτα και στο τέλος με βούρτσα, καθώς η ανοχή της αυξάνει και η απτική ευαισθησία της μειώνεται.
  • Κάντε στο παιδί ένα γερό μασάζ με λοσιόν στα μπράτσα, στους μηρούς, στα χέρια, στο λαιμό, στην πλάτη και στα πόδια. Αποφύγετε το στομάχι.
  • Ράψτε κάποιο μαλακό ύφασμα στο εσωτερικό των ρούχων του παιδιού. Κυρίως στο καλάρο και στις ραφές. Όταν πηγαίνετε για ψώνια, πάρτε μαζί το παιδί και ζητείστε του να αγγίξει τα διάφορα ρούχα και να σας πει με ποιο από όλα αισθάνεται πιο άνετα.
  • Τέλος, δοκιμάστε εσώρουχα από λύκρα, τα οποία ασκούν μια απαλή πίεση στο σώμα που ενδέχεται να ηρεμεί το παιδί.Σας υπενθυμίζουμε ότι όλες αυτές είναι λύσεις ανάγκης, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν προσωρινά την ευαισθησία του παιδιού. 
Για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, συμβουλευθείτε κάποιον εργοθεραπευτή ειδικευμένο στο Πρωτόκολλο Willbarger.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...