23 Απρ 2012

Έξυπνο κάθισμα αυτοκινήτου


Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου το οποίο σε περίπτωση κινδύνου μετατρέπεται σε προστατευτικό «κουκούλι» έφτιαξαν Βρετανοί μηχανικοί.

Το Carkoon, όπως ονομάζεται το έξυπνο κάθισμα, τοποθετείται στο αυτοκίνητο κοιτάζοντας προς τα πίσω. Είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση ατυχήματος και πυρκαγιάς, να απελευθερώνει έναν άφλεκτο «αερόσακο» από υλικά Kevlar και Nomex σε χρόνο που αγγίζει το 1/14 του δευτερολέπτου.

Έτσι μια προστατευτική φούσκα κλείνει αυτόματα προστατεύοντας το παιδί από αντικείμενα που μπορεί να εκτοξευθούν από την πρόσκρουση, παρέχοντάς του οξυγόνο αρκετό για τουλάχιστον ένα 20λεπτο. Τη στιγμή της ενεργοποίησή στέλνει μήνυμα στις αρχές με τις ακριβείς συντεταγμένες του οχήματος και την ειδοποίηση ότι εκεί βρίσκεται εγκλωβισμένο ένα μωρό.

Χάρη στην ανθεκτική βάση του από ανθρακόνημα και Kevlar το κάθισμα μπορεί να γυρίσει προς την πόρτα διευκολύνοντας έτσι την είσοδο και την έξοδο του παιδιού από το όχημα.

Αναμένεται στις αγορές εντός του 2013 και η τιμή του υπολογίζεται στα 605 ευρώ

Σύμφωνα με τον επινοητή του Carkoon, Τζούλιαν Πρέστον-Πάουερς, πρόκειται για ένα σύστημα ασφαλείας ζωτικής σημασίας καθώς σε περίπτωση τρακαρίσματος με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα η εκτόξευση ενός μικρού μπουκαλιού νερού ή μιας συσκευής GPS θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για ένα παιδάκι. «Στις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε ακόμα και ένα τούβλο» αναφέρει ο Πάουερς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...