4 Απρ 2012

Μήπως τσακώνεστε μπροστά στο παιδί σας;

Μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες κάθε παιδιού είναι να βλέπει τους γονείς του αγαπημένους. Τι γίνεται, όμως, όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους και αρχίζουν τους τσακωμούς μπροστά στο παιδί; Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η ένταση επηρεάζει αρνητικά τον ψυχικό κόσμο του παιδιού. Τα παιδιά έχουν ως πρότυπο συμπεριφοράς τους γονείς τους, καθώς ο καθένας τους συμβάλλει στη εικόνα που θα δημιουργήσει το παιδί για τον κόσμο γύρω του και για το τι σημαίνει ο όρος «σχέση». Οι συνέπειες ....

Η ένταση της φωνής τρομάζει ένα παιδί όταν λαμβάνει χώρα μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Πόσο μάλλον όταν η ένταση αυτή συνοδεύεται από απειλές ανάμεσα στο ζευγάρι, υποτιμητικά σχόλια και εκφράσεις θυμού που μόνο σεβασμό δεν υποδηλώνουν ανάμεσα στους δύο γονείς.

• Το παιδί γεμίζει με ανασφάλεια για τους εξής λόγους: Καταρχήν γιατί φοβάται ότι οι γονείς του θα χωρίσουν και δε θα αγαπιούνται ή δε θα το αγαπούν πια! Επίσης, γιατί οι γονείς είναι δύο βασικά πρόσωπα αναφοράς στη ζωή του ενός παιδιού που οφείλουν να του παρέχουν την προστασία, την ασφάλεια και τη ηρεμία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά. Τέλος, γιατί οι δύο γονείς είναι αυτοί που αναμένει το παιδί ότι θα στηρίξουν την οικογένεια!

• Με τους συνεχείς τσακωμούς των γονιών, πολλά παιδιά αισθάνονται ενοχές και πιστεύουν πως εκείνα ευθύνονται για όσα συμβαίνουν μεταξύ τους. Προσπαθούν μάταια να βρουν λύση στις διαφωνίες των γονέων και αισθάνονται άσχημα με το βάρος αυτό της ευθύνης.

• Σύμφωνα με πολλές σύγχρονες μελέτες, τα παιδιά που ζουν μέσα σε κλίμα συνεργασίας και ηρεμίας στο οικογενειακό τους περιβάλλον, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πιο κοινωνικά, ευχάριστα και με πολλά ενδιαφέροντα. Αντίθετα, τα παιδιά τα οποία εκτίθενται σε συνεχείς τσακωμούς και εντάσεις παρουσιάζουν προβλήματα προσαρμογής στα περισσότερα κοινωνικά πλαίσια , κακή διάθεση (αρκετές φορές πρόδρομος εμφάνισης κατάθλιψης ), χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, δυσκολία στην κοινωνικοποίησή τους με συνομηλίκους, επιθετικότητα.

Πως να διαφυλάξω το παιδί μου;

• Θα πρέπει εσείς και ο σύντροφός σας να βρείτε ένα μέρος που θα γίνει ο δικός σας «κρυψώνας». Όπου σε κάθε ένταση θα πηγαίνετε εκεί προκειμένου να εκφράσετε το θυμό σας ή όποιο άλλο δυσάρεστο συμπέρασμα.

• Μπορείτε να γίνετε θετικό πρότυπο επίλυσης διαφορών. Οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να μην τσακωθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δώστε το θετικό παράδειγμα στο παιδί σας διαχείρισης διαφωνιών και επίλυσης συγκρούσεων. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει ότι έχετε μάθει εσείς πώς να διαχειρίζεστε το θυμό σας για να μάθετε και να συμβουλεύσετε και το παιδί σας.

• Φτιάξτε ουσιαστικά τη σχέση σας με τον/την σύντροφό σας. Τα παιδιά έχουν απερίγραπτη διαίσθηση και ρουφούν σαν σφουγγάρια τις συμπεριφορές σας. Καταλαβαίνουν αμέσως πότε τα πράγματα με τους γονείς τους δεν πάνε καλά και πότε είναι πραγματικά ευτυχισμένοι.

• Σκεφτείτε για ποιο λόγο τσακώνεστε αρκετά συχνά και με μεγάλη ένταση. Σκεφτείτε ξανά ποια είναι τα θέλω σας και οι επιθυμίες σας και αν συνεχίζουν να καλύπτονται από την υπάρχουσα σχέση. Είναι προτιμότερο ένα «ευτυχισμένο» διαζύγιο με ανακουφισμένους γονείς παρά δύο άνθρωποι που τσακώνονται συχνά αλλά προσπαθούν να κρατήσουν την οικογένεια για το «καλό του παιδιού».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...