5 Απρ 2012

Πώς να ελέγξετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας


Επιμέλεια: 
Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT.

Οι περιπτώσεις γονέων που "διαμαρτύρονται" για τη διαφορετική συμπεριφορά του παιδιού τους στο σχολείο και το σπίτι ολοένα και αυξάνονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συμπεριφορά των παιδιών με διαταραχή αισθητηριακής ολοκλήρωσης εκφράζει το συναισθηματικό τους κόσμο. Οι συμπεριφορές που εμείς βλέπουμε αντανακλούν αυτή τη διαταραχή στην επεξεργασία των αισθητηριακών εισερχομένων.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ωθούν ένα παιδί με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας να είναι σχετικά ήσυχο στο σχολείο και άλλα μέρη και να εκδηλώνει τις όποιες κρίσεις του στο σπίτι. Όταν βρίσκεται στο σχολείο, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να συμπεριφερθεί με βάση αυτό που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό. Γνωρίζει τι είναι αυτό (όσον αφορά τη συμπεριφορά του) που θα οδηγήσει στην τιμωρία του. Ή γιατί το κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά. Η αποδοκιμασία δεν του αρέσει, όπως δεν αρέσει και σε εμάς. Ντρέπεται όταν τιμωρείται μπροστά στους συμμαθητές του. Θέλει να μοιάσει με τα άλλα παιδιά, να γίνει ένα με αυτά. 
Αυτό γίνεται ορισμένες φορές εμφανές, καθώς προοδεύει κατά τη διάρκεια της θεραπείας του και αρχίζει να αποκτά τον έλεγχο των συναισθημάτων του. Το βλέπεις ότι προσπαθεί, ότι σφίγγει τα δόντια και παλεύει να κρατήσει τα συναισθήματά του προκειμένου να δείξει στους άλλους όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και συγκεντρωμένο γίνεται. Και μόλις φτάσει σπίτι... Νιώθει ότι βρίσκεται σε οικείο και ασφαλές περιβάλλον, ότι όσοι είναι γύρω του το αγαπούν και το αποδέχονται με όλα του τα ελλαττώματα και τότε ΞΕΣΠΑ. Μπορεί να καταρρεύσει πλήρως, να είναι θυμωμένο ή να κλαίει. Μπορεί να γίνει τόσο ενοχλητικό, όσο δεν το έχετε δει ποτέ. Μπορεί να έχει συνεχείς κρίσεις και να μιλάει πολύ άσχημα στους γονείς ή τα αδέλφια του. Κι όλα αυτά επειδή δεν αντέχει να κρατηθεί άλλο.

Εάν καταλάβουμε τη συμπεριφορά του παιδιού και τις αιτίες που την προκαλούν, τότε μπορούμε να το βοηθήσουμε.

Εάν όσα έχετε διαβάσει μέρχι στιγμής "φωτογραφίζουν" το παιδί σας, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το βοηθήσετε.

Αν παίρνετε το παιδί σας από το σχολείο:
Επιλέξτε κάποιο σταθμό με απαλή, χαλαρωτική μουσική ή βάλτε το αγαπημένο του CD. Ενδεχομένως να προτιμά την ησυχία, εσείς ξέρετε καλύτερα τι θέλει. Το ζητούμενο είναι η αισθητηριακη άνεση και ηρεμία. Ίσως θέλει κάποιο μαξιλαράκι, κουκλάκι ή κάποιο άλλο αντικείμενο για να κρατήσει στην αγκαλιά του. Ένα ρόφημα, το οποίο θα πιει με καλαμάκι, είναι επίσης ανακουφιστικό και χαλαρωτικό. Ένα τραγανό σνακ βοηθά στην ανακούφιση της επιθετικότητας και της αίσθησης καταπίεσης που νιώθει το παιδί. Κάποιο παιχνίδι από αυτά που πιέζεις (όπως τα anti-stress μπαλάκια) επίσης κάνει το παιδί να νιώσει καλύτερα. Καλό θα ήταν να του πείτε κάποιο καλό λόγο, όπως "πες μου τι θες για να νιώσεις καλύτερα". Αυτό το αίσθημα καταπίεσης που νιώθει το παιδί είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για εκείνο.

Αν το παιδί επιστρέφει με το σχολικό:

Μόλις δείτε το παιδί να πλησιάζει, φροντίστε ώστε να μην ακούγονται θόρυβοι στο σπίτι, παρά μόνο χαλαρωτική μουσική. Ένα αρωματικό κερί που αρέσει στο παιδί θα το βοηθήσει να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο. Μια δυνατή αγκαλιά που θα διαρκέσει λιγάκι θα το ηρεμήσει περαιτέρω, όπως και η άσκηση βαθιάς πίεσης μερικές φορές. Ένα ρόφημα με καλαμάκι και ένα τραγανό σνακ επίσης βοηθούν. Το ίδιο ισχύει και για κάποιο αντικείμενο το οποίο του αρέσει να κρατά στην αγκαλιά του. Σε άλλα παιδιά αρέσει να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο για να φεύγει η πίεση της ημέρας. Ρωτήστε το παιδί τι θα επιθυμούσε για να χαλαρώσει. Συνήθως αυτό που θα ζητήσει είναι το ιδανικό για να το κάνει να νιώσει καλύτερα.

Κάποια παιδιά θέλουν να κάνουν κούνια για να ηρεμήσουν. Ή να χοροπηδάνε στο τραμπολίνο μέχρις ότου εξαντληθούν. Εάν το παιδί χρειάζεται κάποια δραστηριότητα για να νιώσει καλύτερα, καλό θα ήταν να του επιτρέψετε να επιδοθεί σε αυτή τη δραστηριότητα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και για αρκετή λεπτά χωρίς να το διακόψετε. Η έντονη άσκηση των μυών είναι πολύ χαλαρωτική για αρκετά παιδιά, τα οποία σταματούν μόνο όταν εξαντληθούν. Αυτό που εσείς πρέπει να φροντίσετε είναι να μην την "πληρώνει" το σπίτι σας, αλλά να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για να ξεσπά το παιδί. Εάν το παιδί μιλά άσχημα, προσπαθηστε να καταλάβετε πώς νιώθει και προσπαθήστε να του παρέχετε επαρκή αισθητηριακά εισερχόμενα μέχρι να νιώσει καλύτερα.

Τα καλά νέα είναι πως αν τα καταφέρετε, το παιδί σας θα διατητεί για μεγαλύτερο διάστημα τον αυτοέλεγχό του και οι κρίσεις του θα είναι ολοένα μικρότερης διάρκειας και σπανιότερες. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...