8 Μαΐ 2012

Το παιδικό ροχαλητό δεν είναι πάντα... αθώο

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδάκι σας κατά τη διάρκεια του ύπνου ροχαλίζει; 
 Το ροχαλητό που ακούγεται από το παιδικό δωμάτιο δεν είναι πάντα αθώο καθως αποτελεί πιθανή ένδειξη προβλημάτων συμπεριφοράς του παιδιού. Σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 παιδιά, όσα παιδιά ροχαλίζουν πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου ή έχουν κάποια άλλη αναπνευστική δυσκολία τις νύχτες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπεριφορικά ή συναισθηματικά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους. 

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, δεν είναι η πρώτη που συνδέει ζητήματα συμπεριφοράς με διαταραχές στην αναπνοή στη διάρκεια του ύπνου με τα παιδιά είτε να ροχαλίζουν, είτε να αναπνέουν από το στόμα ή να πάσχουν από υπνική άπνοια. Από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, το 45% παραμένει χωρίς προβλήματα αναπνοής τη νύχτα, σύμφωνα με τους γονείς τους. Τα υπόλοιπα εμφάνισαν συμπτώματα κάποια στιγμή στη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας ή τα πρώτα χρόνια της παιδικής. Το 8% των παιδιών εμπίπτει στην σημαντική κατηγορία με προβλήματα αναπνοής που κορυφώθηκαν στην ηλικία των δύο και των τριών. 
Συνολικά, η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά με προβλήματα αναπνοής στον ύπνο ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν μέχρι τα επτά τους χρόνια διαταραχές της συμπεριφοράς ή συναισθηματικές, όπως Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) ή άγχος. Σχεδόν το 13,5% είχαν τέτοια συμπτώματα στα επτά τους, σε αντίθεση με το 8% των παιδιών που είχαν απαλλαγεί από προβλήματα αναπνοής στον ύπνο. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...