10 Μαΐ 2012

Συχνές οι γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά της μικρογονιμοποίησης

Ένα στα δέκα παιδιά που γεννιούνται έπειτα από μικρογονιμοποίηση πάσχουν από γενετικές ανωμαλίες, αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη επί του θέματος. Υπολογίζεται ότι η μέθοδος χρησιμοποιείται σε σχεδόν μία στις δύο θεραπείες υπογονιμότητας.

Οι πιθανότητες γενετικής ανωμαλίας έπειτα από την σύλληψη ενός εμβρύου με φυσιολογικό τρόπο είναι 5,8%, ενώ έπειτα από την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι 7,2%.

Όμως με την μικρογονιμοποίηση ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίων (ICSI), κατά την οποία το σπερματοζωάριο τοποθετείται μέσα στο ωάριο, οι πιθανότητες αυτές είναι 9,9%, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Ωστόσο, οι κίνδυνοι από την μικρογονιμοποίηση φαίνεται πως μειώνονται, όταν χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα ωάρια.

Η μικρογονιμοποίηση χρησιμοποιείται πρωτίστως όταν το πρόβλημα της υπογονιμότητας εντοπίζεται στον άντρα, δηλαδή στην ποιότητα και στην ποσότητα των σπερματοζωαρίων του.

Αν και η μελέτη δείχνει πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ICSI και των γενετικών ανωμαλιών, δεν αποσαφήνισε εάν το πρόβλημα έγκειται στην τεχνική της ICSIή στο ότι τα λιγοστά και αδύναμα σπερματοζωάρια είναι πιθανότερο να περάσουν στο έμβρυο κάποια γενετική ανωμαλία.

Η έρευνα πραγματοποίησε από ομάδα ερευνητών υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Ντέιβις, από το ίδρυμα Robsonτου Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας, στην Αυστραλία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 309.000 γεννήσεις στη νότιο Αυστραλία, εκ των οποίων οι 1.878 αφορούσαν μωρά που γεννήθηκαν έπειτα από μικρογονιμοποίηση.

Η μικρογονιμοποίηση εισήχθη στην θεραπεία της υπογονιμότητας το 1992 και έκτοτε χρησιμοποιείται ως μέθοδος επιλογής από ολοένα περισσότερα κέντρα εξωσωματικής στη Δύση.

Τα νέα ευρήματα «υποδηλώνουν πως ενώ τα μωρά της IVF είναι εξίσου υγιή με εκείνα που συλλαμβάνονται με φυσιολογικό τρόπο, υπάρχει ένας υπολειπόμενος κίνδυνος για τα μωρά της μικρογονιμοποίησης, ο οποίος προς το παρόν δεν μπορεί να ερμηνευθεί», δήλωσε ο δρ Άλαν Πέισι, επικεφαλής της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας.

«Είναι πιθανό στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε ICSI να υπάρχει σημαντική βλάβη των σπερματοζωαρίων και γι’ αυτό παρατηρείται υψηλός αριθμός γενετικών ανωμαλιών στα μωρά», πρόσθεσε ο δρ Πίτερ Ίλινγκγουορθ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...