10 Μαΐ 2012

Ο ρόλος του παιχνιδιού!


Από τους βόλους, τη σβούρα, το σχοινάκι, τα στρατιωτάκια, μέχρι τα lego, τα playmobil, τα bay blade, τη Barbie, ή τις πριγκίπισσες, τα παιχνίδια έχουν διαχρονικά κυρίαρχη θέση στη ζωή του παιδιού!

Το παιδικό δωμάτιο, είναι για όλη την οικογένεια ένας μικρός παράδεισος, γιατί δημιουργήθηκε με αγάπη και φροντίδα για να προσφέρει ασφάλεια και διασκέδαση. Το παιδί μαθαίνει παίζοντας μέσα σε χρώματα, ήχους, ζωγραφιές και δεκάδες ενδιαφέροντα ερεθίσματα.



Κουνώντας μια κουδουνίστρα θα ακούσει έναν ήχο!

Πατώντας ένα κουμπί θα ανακαλύψει μια έκπληξη!

Γυρνώντας ένα κλειδί κάτι θ’ ανοίξει!

Βάζοντας ένα κύβο πάνω στον άλλο θα χτίσει δικούς του κόσμους!

Σπρώχνοντας ένα αυτοκινητάκι θα ταξιδέψει!

Ζωγραφίζοντας μ΄ ένα μαρκαδόρο θα δημιουργήσει και

νανουρίζοντας μια κούκλα θα αναπαραστήσει εικόνες από τη δική του ζωή……..

«Τα παιδεία… όταν παίζει», ΝΙΩΘΕΙ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ, ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ, ΔΡΑ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ, ΑΠΑΝΤΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ, ΑΝΤΑΛΛΑΣΕΙ, ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ, ΒΙΩΝΕΙ….ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ, ΖΕΙ!
Είναι τουλάχιστον αφελές, να τολμήσουμε την οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της συγκίνησης που μπορεί να προσφέρει στο παιδί το παιχνίδι που κρατά στα χέρια του, το αντιλαμβάνεται με όλες του τις αισθήσεις και το χρησιμοποιεί όπως εκείνο θέλει κάθε στιγμή, με ένα οποιοδήποτε ηλεκτρονικό παιχνίδι, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή….

Έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε πως η «εξερεύνηση» του κόσμου για κάθε μικρό πλάσμα ξεκινά μέσα από τα παιχνίδια του και η γνώση που σταδιακά κατακτά για τον κόσμο αυτό μέσα από την προσωπική δράση, την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, την προσπάθεια και την κατάκτηση!

Μην στερείτε από το παιδί σας την διαδρομή αυτή χάριν της μόδας και της τεχνολογίας, γιατί η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του είναι αποτέλεσμα εμπειριών και η έκφραση του συναισθήματος του, αποτέλεσμα προσωπικής επαφής!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...