25 Μαΐ 2012

Τα μάτια σου δεκατέσσερα!

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην παιδική ηλικία. Οι γονείς άλλοτε τα αντιλαμβάνονται έγκαιρα και άλλοτε όχι, μέχρι το παιδί να παραπονεθεί. Τι πρέπει να προσέξετε σε σχέση με τα μάτια του παιδιού σας; 


Δεν είναι σπάνιο οι γονείς να αντιλαμβάνονται τελευταίοι ότι κάτι δεν πάει καλά με την όραση του παιδιού τους. Όταν εκείνο παραπονεθεί ότι δεν βλέπει στον πίνακα είναι μια καλή αφορμή για να επισκεφτούν τον οφθαλμίατρο. Η παρατηρητικότητα, όμως, του γονιού είναι αυτή που πολλές φορές μπορεί να χτυπήσει το καμπανάκι ώστε να επέμβει ο οφθαλμίατρος. Οι παθήσεις των οφθαλμών στα παιδιά μπορεί να παρουσιαστούν είτε από την γέννησή τους, είτε αργότερα κατά την διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Όταν αφορούν το πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού (βλέφαρα, επιπεφυκότες, κερατοειδή, ίριδα, φακό) μπορεί να γίνουν αντιληπτές και από τους γονείς, ενώ όταν αφορούν το οπίσθιο τμήμα (αμφιβληστροειδή, οπτικό νεύρο) πολλές φορές δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτές. Ο χρόνος που θα παρουσιαστεί μία νόσος στον οφθαλμό, όπως και η εντόπισή της, έχουν καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη της φυσιολογικής όρασης, καθώς και για την πρόκληση μονίμων και ανεπανόρθωτων βλαβών στη συνολική λειτουργία της όρασης του ατόμου.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια για τις παθήσεις των ματιών. Γι΄ αυτό να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί σας αλλά και στο ένστικτό σας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς


Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές της όρασης στα παιδιά είναι η αμβλυωπία, ο στραβισμός και οι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός). Σήμερα που τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή διαβάζοντας η όρασή τους επηρεάζεται, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν ιστορικό π.χ. μυωπίας, να εμφανίζουν μυωπία.


  • Ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος γίνεται στο μαιευτήριο, οπότε ο γιατρός κάνει έλεγχο βλεφάρων, βολβού, κόρης και βυθοσκόπηση.
  • Τα βρέφη από 6 έως 12 μηνών πρέπει να κάνουν έναν οφθαλμολογικό έλεγχο είτε στον παιδίατρο ή σε παιδοφθαλμίατρο.
  • Στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είναι απαραίτητος ο έλεγχος για στραβισμό και αμβλυωπία, καθώς και έλεγχος στερεοσκοπικής όρασης. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς ότι μια οφθαλμολογική εξέταση σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη διότι μπορεί να ανιχνευθεί και τυχόν λανθάνων στραβισμός, δηλαδή πάθηση που δεν είναι εμφανής και έτσι να μπορέσει να αποκατασταθεί η όραση του παιδιού με επιτυχία .
  • Στα παιδιά μετά τα πέντε και πριν αρχίσουν το σχολείο πρέπει να γίνεται έλεγχος για κάποιο πρόβλημα που να μειώνει την οπτική τους αντίληψη, όπως η μυωπία. Ο έλεγχος αυτός καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ειδικά αν υπάρχει διαθλαστικό πρόβλημα ώστε ανάλογα να προσαρμόζονται και τα γυαλιά του παιδιού.

Μερικά... ύποπτα συμπτώματα που μπορούν να παραπέμπουν σε οπτικά προβλήματα του παιδιού είναι και τα εξής:

  • Βλέπει τηλεόραση πολύ κοντά
  • Τρίψιμο των ματιών
  • Μπερδεύει τα γράμματα
  • Γέρνει το κεφάλι στη μία πλευρά όταν διαβάζει
  • Αφύσικη ευθυγράμμιση των ματιών, μάτι που παίζει
  • Δεν συγκεντρώνεται εύκολα στη μελέτη

Ένας λόγος για να παρουσιάσει το παιδί σας προβλήματα με τα μάτια του είναι ο κακός φωτισμός όταν μελετάει. Γι’ αυτό φροντίστε εκτός από το φυσικό φως που είναι πάντα το καλύτερο να υπάρχει αρκετό τεχνητό φως στο χώρο που διαβάζει το παιδί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...