16 Ιουλ 2012

Μην πέφτετε στην παγίδα της υπερπροστατευτικής μαμάς

Όταν ένα μωρό γεννιέται, είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να μη γίνει ο σκοπός ολόκληρης της ζωής σας. Μας έχουν τόσο ανάγκη για να μεγαλώσουν που όλες οι μαμάδες αφιερωνόμαστε ψυχή τε και σώματι σε αυτά.
Όμως κάπου εδώ έρχεται και η επιστήμη και μας λέει ότι αυτό το «παιδί μου είναι τα πάντα για μένα» αποτελεί παγίδα για όλες τις μαμάδες. Μπορεί να καταστρέψει τη ζωή τη δική σας και του παιδιού σας!

Η υπερβολική ταυτοποίηση της δικής σας προσωπικότητας και ζωής με αυτή του παιδιού σας δημιουργεί προβλήματα και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του, αφού το πιθανότερο είναι ότι θα μεγαλώσετε ένα φοβισμένο παιδί, που πάντα θα περιμένει την έγκρισή σας για οτιδήποτε ή τη βοήθειά σας για να ολοκληρώσει τον στόχο του.

Επιπλέον είναι πάντα πολύ σημαντικό να διατηρείτε τις ισορροπίες και στη δική σας ζωή, μια και το πως αισθάνεστε εσείς και το πώς φέρεστε έχει άμεσο αντίκτυπο στον χαρακτήρα που διαμορφώνουν τα παιδιά σας.

Σχετικά έχουν υπερθεματίσει και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουάσιγκντον, οι οποίοι αναγνώρισαν αυτές ακριβώς τις συνέπειες από έναν υπερβολικό τρόπο προστατευτικότητας του παιδιού από την πλευρά της μητέρας του.

Τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με γονείς που έχουν έντονο το γονεϊκό ρόλο στο μυαλό τους και δρουν αναλόγως γίνονται πιο καταθλιπτικά από τα υπόλοιπα, ενώ δεν ικανοποιούνται εύκολα με ό,τι πετυχαίνουν στις ζωές τους.

Γι’ αυτό καλό θα είναι να κρατάτε ισορροπίες, να δίνετε βαρύτητα και στο τι θέλετε να κάνετε εσείς και ταυτόχρονα να φροντίζετε το παιδί σας, παρέχοντάς του όμως το χώρο να πάρει και τις δικές του πρωτοβουλίες και να πάρει τα δικά του ρίσκα, και ας φάει και τα μούτρα του.

Να θυμάστε ότι αν εσείς είστε ένα καλό γονεϊκό πρότυπο για το παιδί, κι ένας ισορροπημένος χαρακτήρας, τότε το παιδί σας θα μεγαλώσει σωστά διαμορφώνοντας το δικό του χαρακτήρα μεν, αλλά έχοντας τις απαραίτητες ισορροπίες για την μετέπειτα πορεία του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...