29 Οκτ 2012

Αισθητηριακές Προτιμήσεις (Αισθητηριακή Δίαιτα)

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για παιδιά, γονείς και θεραπευτές όταν προγραμματίζουν δραστηριότητες που θα ήταν σκόπιμο να γίνουν σε μια συνθήκη...

Η συγκεκριμένη καρτέλα βοηθάει το παιδί, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, να ορίσει τις αισθητηριακές δραστηριότητες για διαφορετικές καταστάσεις (yourtherapysource.blogspot.gr).


Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες αναρτήσεις (Η αισθητηριακή δίαιτα στην Εργοθεραπεία και Η αισθητηριακή δίαιτα στην Εργοθεραπεία... Συνέχεια!) υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται συγκεκριμένες αισθητηριακές δραστηριότητες -στα πλαίσια ίσως μιας αισθητηριακής δίαιτας- έτσι ώστε το νευρικό τους σύστημα να έχει ένα λειτουργικό επίπεδο διέγερσης και να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά στις διάφορες καταστάσεις.

Σε αυτήν τη σελίδα http://yourtherapysource.com/files/sensory_fill_in.pdf θα βρείτε την καρτέλα άδεια, έτσι ώστε να την συμπληρώνετε εσείς ή ο μικρός μας φίλος (με καρτέλες με velcro, με ζωγραφιά ή λέξεις ανάλογα τις απαιτήσεις και το γνωστικό υπόβαθρο). 

Στο επάνω μέρος της καρτέλας θα τοποθετείτε την συνθήκη που έχει να διαχειριστεί (π.χ. Όταν έχω να πάω στην τραπεζαρία...) και από κάτω στις τρεις επιλογές τοποθετείτε 3 δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν πριν πάει στην αίθουσα, κατά την διάρκεια παραμονής του εκεί και στο τέλος όταν φύγει

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχουν επιλέξει το παιδί -μάλλον για να μην υπερδιεγερθεί από την φασαρία που θα υπάρχει στην αίθουσα- πριν μπει στην αιθουσα να κάνει "βαριές" δραστηριότητες, όση ώρα βρίσκεται εκεί να ακούει με ακουστικά ήρεμη μουσική, και στο τέλος να παίρνει βαθιές αναπνοές για το κλείσιμο της διαδικασίας.

Με αυτήν τη διαδικασία γνωρίζει και το παιδί τα στάδια που θα ακολουθήσει σε αρκετές περιβαλλοντικές συνθήκες, έτσι ώστε να παραμένει ήρεμο και λειτουργικό.

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...