7 Νοε 2012

Έχει αρχίσει να μπεμπεκίζει;

Όταν το παιδί μετά την ηλικία των 3-4 ξαφνικά αρχίζει να μιλάει όπως έκανε όταν ήταν μικρότερο, τότε λέμε ότι μωρουδίζει. Επιπλέον, ο λόγος του συνοδεύεται με νάζι και γλύκα.

Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ φυσιολογικό και συνήθως έχει να κάνει με μια αλλαγή στη ζωή του παιδιού: μετάβαση σε παιδικό σταθμό, νέο μωρό στην οικογένεια, η μαμά που επιστρέφει στη δουλειά, κ.ά. Εκδηλώνεται πιο έντονα όταν το παιδί είναι κουρασμένο, πεινασμένο, ή όταν το αγνοούν, οπότε και βρίσκει αυτό τον τρόπο να τραβήξει την προσοχή.

Το σημαντικό είναι να μην κοροϊδεύετε αυτή τη συμπεριφορά. Αρχικά προσπαθήστε να την αγνοήσετε. Αν δείτε ότι επιμένει, μπορείτε να του μιλήσετε με ειλικρίνεια: «δυσκολεύομαι να καταλάβω τι μου λες, και δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό που θες.» Αν γίνει πιο ενήλικος ο λόγος του μπορείτε να του πείτε: «Σ” ευχαριστώ. Τώρα καταλαβαίνω καλύτερα¨.

Αν είστε σε δημόσιο χώρο και δεν μπορείτε να το αγνοήσετε, προειδοποιήστε τον/την εκ των προτέρων: όσο μιλάς με τη φωνή των μεγάλων θα μείνουμε στο λούνα παρκ, αλλιώς θα πρέπει να γυρίσουμε σπίτι». Πρέπει όμως να είστε σταθεροί και συνεπείς, αλλιώς δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα.

Παράλληλα, δώστε περισσότερες ενήλικες δραστηριότητες, όπως να διαλέγει μόνο του τα ρούχα του, να προσέχει πού και πού το μωρό, να πλένει τα λαχανικά κ.λπ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...