16 Νοε 2012

Οι διαδραστικοί πίνακες στην εκπαίδευση

Οι παλιοί μαυροπίνακες και οι σκόνες από κιμωλία θα αρχίσουν να δίνουν τη θέση τους σε ένα πιο ψηφιακό περιβάλλον. Οι σύγχρονοι διαδραστικοί πίνακες, προσφέρουν μια μοντέρνα εκδοχή της σχολικής τάξης. Το μάθημα θα γίνει πιο ενδιαφέρον, διαδραστικό και ελκυστικό για τους μαθητές. Η δύσκολη ώρα του «σηκώνομαι στον πίνακα» θα γίνει εύκολη σε αυτό το νέο περιβάλλον. Ας δούμε τι νέο φέρνουν στην Ελλάδα οι διαδραστικοί πίνακες που έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται σε ορισμένα σχολεία ανά την επικράτεια.

Ο διαδραστικός πίνακας μοιάζει με μεγάλη οθόνη υπολογιστή. Πάνω του μπορεί ο καθηγητής ή ο δάσκαλος να προβάλλει σημειώσεις, εικόνες, βίντεο και ασκήσεις. Επίσης εκεί μπορούν να γράφουν οι μαθητές καθώς λειτουργεί σαν οθόνη αφής. Η χρήση των διαδραστικών συστημάτων είναι ευρέως διαδεδομένη σε αρκετά εκπαιδευτικά συστήματα τα τελευταία 3-4 χρόνια, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Σκανδιναβικές χώρες, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η αξιοποίησή τους συνδέεται με το αυξημένο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή μαθητών, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών στην οργάνωση του μαθήματος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο είδη διαδραστικών πινάκων. Οι διαδραστικοί ηλεκτρομαγνητικοί πίνακες, οι οποίοι λειτουργούν με ένα είδος πένας με την οποία γράφουμε πάνω στον πίνακα και οι διαδραστικοί πίνακες αφής, που διαθέτουν μία ευαίσθητη στην πίεση επιφάνεια και μπορούμε να γράφουμε πάνω σε αυτή με τις άκρες των δακτύλων. Επίσης τα τελευταία χρόνια παρέχονται διαδραστικές λύσεις μέσω βιντεοπροβολέων ή άλλων συσκευών με χρήση υπέρυθρων ακτίνων, που παρέχουν αλληλεπιδραστικότητα σε οποιαδήποτε επιφάνεια προβάλλουν χωρίς την απαίτηση ειδικού πίνακα.

Στην Ελλάδα αναμένεται να εξοπλιστούν οι σχολικές αίθουσες των τάξεων της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου με λύσεις διαδραστικών συστημάτων, για όσα Γυμνάσια της χώρας εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον. Η απόκτηση των συστημάτων αναμένεται να γίνει μέσα από την δράση «Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής διαδραστικών συστημάτων και συναφούς εξοπλισμού στην τάξη για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση). Αυτή τη στιγμή διαδραστικούς πίνακες έχουν κατά κύριο λόγο ιδιωτικά σχολεία και ιδρύματα αλλά και συγκεκριμένα δημόσια, όπως για παράδειγμα το 6ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...