27 Νοε 2012

Τραυλισμός – Διαταραχή ροής της ομιλίας

Ο όρος «δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας» περιγράφει δισταγμούς, διακοπές, κολλήματα στην ομιλία που μπορεί να είναι φυσιολογικά ή μη, όπως στην περίπτωση του τραυλισμού. Ο τραυλισμός διακρίνεται σε εξελικτικό και επίκτητο (ψυχογενή, νευρογενή).

Ο εξελικτικός τραυλισμός είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος τραυλισμού. Αυτή η διαραταχή ροής της ομιλίας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλήψεις μεμονωμένων φωνημάτων, συλλαβών και λέξεων (π.χ. χα-χα-χαρούμενος), αλλά και επανάληψη ολόκληρων μονοσύλλαβων λέξεων (π.χ. το-το-το είδα). Ακόμα μπορεί να παρατηρηθούν επίμονο κόμπιασμα σε ένα φώνημα ή συλλαβή, π.χ. χ….αρούμενος, ή διακοπτόμενες λέξεις (π.χ. παύσεις μέσα σε μία λέξη). Άλλα χαρακτηριστικά αποτελούν οι επιμηκύνσεις φωνημάτων (π.χ.χχχχχχαρούμενος), οι περιφράσεις (υποκαταστάσεις λέξεων για την αποφυγή προβληματικών λέξεων) και η παραγωγή λέξεων με υπέρμετρη φυσική ένταση.

Παρατηρείται συχνή εμφάνιση δευτερευόντων συμπτωμάτων, όπως σφίξιμο γροθιών, σχηματισμός μορφασμών, κ.α., καθώς και συναισθηματικές διαταραχές ως αντίδραση στον τραυλισμό π.χ. φόβος, οργή, απογοήτευση, ντροπή.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ο πρώιμος τραυλισμός στην ηλικία των 2,5 ~ 5 αποτελεί φυσιολογικό στάδιο στην εξέλιξή του λόγου. Ακόμα μπορεί να διαφοροποιηθεί η ένταση του τραυλίσματος, ανάλογα με την κατάσταση (π.χ. λιγότερο με τους οικείους, περισσότερο με τους ξένους ή όταν υπάρχει άγχος)

Δεν υπάρχουν αναγνωρισμένα παθολογικά αίτια. Ψυχολογικοί, κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί, νευρολογικοί και γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν και συχνά συντηρούν την ύπαρξη του τραυλισμού. Σημειώνονται όμως παράγοντες επικινδυνότητας που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης τραυλισμού, όπως ιστορικό τραυλισμού στην οικογένεια, η ηλικία εκδήλωσης της διαταραχής, η διάρκεια εκδήλωσης των συμπτωμάτων του τραυλισμού, το φύλο του παιδιού και η ύπαρξη περαιτέρω δυσκολιών στην γενικότερη εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού.

Ο τραυλισμός χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και καθοδήγησης των γονέων. Τέλος η παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα κλινικά χαρακτηριστικά της ροής της ομιλίας κάθε παιδιού ή ενήλικα.

Συμβουλές για τους Γονείς των Παιδιών που τραυλίζουν:

Όταν επικοινωνείτε με το παιδί σας προσπαθήστε να
  • μειώσετε την ροή της ομιλίας σας, καθώς και να κάνετε συχνά παύσεις.
  • αποφεύγετε τις επικρίσεις.
  • περιμένετε απάντηση πριν την επόμενη ερώτηση – μην κάνετε αλλεπάλληλες ερωτήσεις.
  • χρησιμοποιήτε μέσα για να δείξετε έμμεσα στο παιδί, ότι ακούτε το περιεχόμενο του μηνύματός του και όχι τον τρόπο που μιλάει (π.χ. εκφράσεις προσώπου, νεύματα και άλλες κινήσεις του σώματος).
  • αφιερώνετε λίγα λεπτά μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρας αποκλειστικά στο παιδί σας.
  • ενημερώσετε τα μέλη της οικογένειας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας κατά την επικοινωνία και πως θα πρέπει να διαφοροποιήσουν οι ίδιοι την ομιλία τους.

Θυμηθείτε όμως πως το πιο σημαντικό είναι να δείξετε στο παιδί σας ότι το αποδέχεστε όπως αυτό είναι!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...