3 Δεκ 2012

Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Το επάγγελμα του εργοθεραπευτή, όπως και εκείνα των λοιπών θεραπευτών, έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Όποιος το βιώνει απλά ως παροχή υπηρεσιών, δεν αντέχει για πολύ. Αυτά που δίνει είναι πολύ περισσότερα απ' όσα εισπράττει (συναισθηματικά και χρηματικά). Όποιος αισθάνεται ότι προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη, καταφέρνει ν' αντέξει περισσότερο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που διατηρούμε το Παιδί και Εργοθεραπεία. Προσπαθούμε με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο για ορισμένα παιδιά και τις οικογένειές τους. Αυτό μπορούμε να προσφέρουμε, αυτό προσφέρουμε. Μακάρι αύριο να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Θα τα κάνουμε.
 
Το παράπονό μας είναι ότι κάποιοι μπορούν να κάνουν παραπάνω (δίχως ιδιαίτερο κόστος σε χρόνο και χρήμα) και δεν το κάνουν. Αφορμή για όσα γράφω αποτέλεσε μια είδηση που διάβασα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου. Μια γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, η Renault, ζήτησε από τους υπαλλήλους της να αξιολογήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα την πρόσβαση που παρέχουν οι εγκαταστάσεις της στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Μάλιστα, στη Γαλλία υπάρχει συγκεκριμένη ιστοσελίδα με οδηγίες για την πρόσβαση ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα σε διάφορους δημόσιους χώρους.
 
Η σκέψη μου πήγε άμεσα στα διάφορα κέντρα ειδικών θεραπειών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι σε αυτά (ιδιοκτήτες, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, θεραπευτές), θέλοντας και μη, υποτίθεται πως διαθέτουμε μια αυξημένη ευαισθησία γύρω από ανάλογα ζητήματα. Πόσο "φιλικά" είναι τα κέντρα (χωροταξικά) σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα; Ελάχιστα έως καθόλου. 
 
Πόσο εύκολα θα μπορούσε ν' αλλάξει η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα; Πανεύκολα.
Κόστος μετακίνησης γραφείων και λοιπών επίπλων ώστε να δημιουργηθεί επαρκής διάδρομος για να περάσει καροτσάκι:  0€
Κόστος δημιουργίας ράμπας στο πεζοδρόμιο (εργασία):  30€
Κόστος πρώτων υλών: 10€
Αξία: Ανεκτίμητη

Ελπίζω κάποιοι από αυτούς που μας διαβάζουν να ευαισθητοποιηθούν. Αντί απλά να αντιγράφουν τις προτάσεις και τις ιδέες μας να κάνουν κάτι ελάχιστο ώστε να αποδείξουν έμπρακτα ότι ενδιαφέρονται.
 
της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...