Μια πιο ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αποδειχτεί ευεργετική για τα παιδιά με υπερκινητικότητα, αυτά που παρουσιάζουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADHD), αν η ιατρική αγωγή ή η θεραπεία δεν είναι επιτυχείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics.
Σύμφωνα με τους συντάκτες που έκαναν μια επισκόπηση πρόσφατα δημοσιευμένων μελετών για το θέμα αυτό, τα οφέλη της διατροφής με συμπληρώματα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και περιορίζονται μερικές φορές στο λεγόμενο “placebo effect”, δηλαδή στην ίαση με ψευδοφάρμακο.
Οι παρεμβάσεις σε επίπεδο διατροφής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ADHD πρέπει συνεπώς να θεωρούνται εναλλακτικές θεραπείες, συμπεραίνουν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Σικάγο στην επισκόπησή τους. “Η έμφαση στην παιδεία γονιών και παιδιών ώστε να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, αφήνοντας στην άκρη τα τρόφιμα που δείχνουν να προδιαθέτουν στο ADHD, είναι ίσως το πρακτικό εναλλακτικό φάρμακο ή το πλέον υποσχόμενο συμπλήρωμα για τη θεραπεία του ADHD”, επισημαίνουν.
Τα συμπεράσματα των γιατρών αμφισβητούν ωστόσο τα οφέλη ορισμένων πολύ δημοφιλών και πολύ στοχευμένων διατροφών, όπως η δίαιτα Feingold, που συνιστά σε παιδιά με υπερκινητικότητα και διάσπαση της προσοχής να μην καταναλώνουν τρόφιμα με χρωστικές ουσίες, κυρίως χρώματος κόκκινου και πορτοκαλί, σταφύλι, μήλα, λουκάνικα και χοτ-ντογκ. “Μελέτες δεν επιβεβαίωσαν ότι η διατροφή αυτή ήταν τόσο αποτελεσματική όσο υποστήριζαν” αυτοί που την προωθούσαν, υπογραμμίζουν οι γιατροί.
Κατά τον ίδιο τρόπο, διάφορες δίαιτες που έχουν στόχο να περιορίσουν κάθε εν δυνάμει αλλεργιογόνο τρόφιμο, όπως τα φύτρα σταριού, τα αυγά, το τυρί και φουντούκια — είχαν περιορισμένα οφέλη στα παιδιά που παρουσιάζουν τη διαταραχή ADHD “χωρίς να αποκλείεται ένα placebo effect”, σημειώνουν.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου