10 Ιαν 2012

Ο αυξημένος χρόνος στο σχολείο αυξάνει το IQ

Ο επιπλέον χρόνος στο σχολείο μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την εξυπνάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Νορβηγούς άντρες.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, υπέδειξε ότι ένας επιπλέον χρόνος στο σχολείο μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει το IQ σχεδόν κατά 4 μονάδες.


Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο επιπλέον χρόνος στο σχολείο είχε επίδραση στο IQ στην αρχή της ενήλικης ζωής. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν αν αυτό αφορά όλα τα παιδιά ή μόνο όσα περιέχονται στην έρευνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι έχει ήδη ανακαλυφτεί σχέση μεταξύ υψηλότερης εξυπνάδας και περισσότερης εκπαίδευσης. Ωστόσο, ο εντοπισμός του αν ο περισσότερος χρόνος στο σχολείο βελτιώνει το IQ είναι περισσότερο δύσκολος, καθώς είναι πιθανόν τα παιδιά που φυσιολογικά έχουν υψηλότερη εξυπνάδα να είναι αυτά που επιλέγουν να περνούν περισσότερο χρόνο στο σύστημα εκπαίδευσης.

Ερευνητές από το Statistics Norway, και του Πανεπιστημίου του Όσλο εκμεταλλεύτηκαν φυσικό πείραμα που έγινε στο εκπαιδευτικό σύστημα της Νορβηγίας και της επίδρασής του σε 107.223 μαθητές.

Μεταξύ του 1955 και του 1972 τοπικές κυβερνήσεις στη Νορβηγία αύξησαν την υποχρεωτική εκπαίδευση από 7 σε 9 χρόνια. Τα παιδιά τελείωναν το σχολείο στα 16 αντί στα 14.

Η επίδραση της επιβληθείσας αύξησης των σχολικών ετών μετρήθηκε στην ηλικία των 19 με εξέταση του IQ.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση στη μέση εκπαίδευση και τη μέση εξυπνάδα ήταν φανερή όταν εισήχθη η μεταρρύθμιση. Δήλωσαν ότι ένας επιπλέον χρόνος στο σχολείο αύξανε την εξυπνάδα κατά 3,7 μονάδες. Πρόσθεσαν ότι εκμεταλλευόμενη την αύξηση των χρόνων εκπαίδευσης η έρευνα μπορεί να αποκαλύψει μια στατιστικά σημαντική και ευμεγέθη επίδραση της μέσης εκπαίδευσης στις επιδόσεις IQ στην αρχή της ενήλικης ζωής, στους Νορβηγούς άντρες.

Οι στατιστικολόγοι προειδοποιούν έναντι της κατάληξης σε πολλά συμπεράσματα, καθώς παραδέχονται ότι η επίδραση μπορεί να αφορά μόνο την κοινωνία της Νορβηγίας ή του εκπαιδευτικού της συστήματος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...