27 Ιαν 2012

Συζητήσεις που καλλιεργούν τη φαντασία στα παιδιά

H Ελένη Γαρυφαλάκη (Σύμβουλος Αγωγής & Εκπαίδευσης) στο childit.gr μας εξηγεί τη σημαντικότητα των συζητήσεων με τα παιδιά, μας προτείνει διάφορους τρόπους να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την φαντασία τους, αλλά τρόπους μιας πιο ουσιαστικότερης επαφής μαζί τους.

Συνήθως, τα παιδιά αναγκάζονται να αναπτύξουν τη σκέψη τους σύμφωνα με τον κόσμο των "μεγάλων", κάτι που τις περισσότερες φορές σημαίνει λογική, ρεαλιστική σκέψη που στερείται φαντασίας.

Η φαντασία, όμως, είναι ένα χαρακτηριστικό σχεδόν απαραίτητο στην ομαλή ανάπτυξη της σκέψης ενός παιδιού, ουσιώδες για την υγιή ψυχολογική του εξέλιξη και βασικό συστατικό για τη σχολική επιτυχία αργότερα. Με τη φαντασία το παιδί είναι σε θέση να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις, να πλάσει ιστορίες και να θελήσει να μάθει περισσότερα για τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παιδαγωγικές δραστηριότητες που υλοποιούν οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι εστιάζουν σ' αυτό ακριβώς: στην ανάπτυξη της φαντασίας του παιδιού.

Είναι σκόπιμο, λοιπόν, εφόσον ως γονείς έχετε τη διάθεση, να συζητήσετε με το παιδί θέματα που είναι κοντά στην ηλικία του και καλλιεργούν τη σκέψη και τη φαντασία του. Αφορμές μπορεί να υπάρξουν από πράγματα απλά που υπάρχουν στο περιβάλλον, όπως ο ουρανός και τα σύννεφα, ένα αγαπημένο φαγητό ή μια σκέψη για ένα μυστικό θησαυρό. Και αν στερείστε φαντασίας (ευκαιρία, λοιπόν, να καλλιεργήσετε και τη δική σας!), εδώ σας προτείνουμε μερικά θέματα συζητήσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Αν ήταν να εξαφανιστεί από τον κόσμο ένα από αυτά τα φαγητά, ποιο θα προτιμούσες να είναι: τα μπισκότα, οι τηγανητές πατάτες ή οι κοτομπουκιές;

Με αφορμή αυτή την ερώτηση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το "εξαφανισμένο" φαγητό με άλλο ισοδύναμο ή να δημιουργήσετε μια νέα χώρα όπου οι κάτοικοι θα τρώνε μόνο αυτό το φαγητό και να βρείτε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που θα αντιμετωπίζουν αυτοί οι κάτοικοι!

Σου αρέσει περισσότερο το πρωί ή το βράδυ; Γιατί;
Με αφορμή αυτή την ερώτηση, μπορείτε να δείτε την ταινία μικρού μήκους της Pixar με τον ίδιο τίτλο "Day and Night".
 
 
Αν είχες ένα μυστικό κουτί θησαυρών, τι θα έβαζες μέσα;
Με αφορμή αυτή την ερώτηση, μπορείτε να φτιάξετε μαζί, από ένα απλό κουτί παπουτσιών, ένα κουτί θησαυρών, όπου μέσα θα βάζει το δικό του προσωπικό "θησαυρό" από αναμνήσεις και πολύτιμα αντικείμενα!

Αν μπορούσες να φτιάξεις εσύ μια αληθινή παιδική χαρά, πώς θα την έφτιαχνες;
Με αφορμή αυτή την ερώτηση, μπορείτε να ζωγραφίσετε μαζί ή να φτιάξετε με πλαστελίνη μια παιδική χαρά. Η φαντασία θα υλοποιηθεί και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει και θα κάνει το παιδί σας να χαρεί πολύ!

Αν ήσουν κλόουν, τι χρώματα θα είχε το πρόσωπό σου;
Με αφορμή αυτή την ερώτηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπογιές ειδικές για face painting και να φτιάξετε κι οι δύο ή όλη η οικογένεια σχέδια στο πρόσωπο που θα σας εκφράζουν!

Τι γεύση νομίζεις πως θα είχε το γάλα αν αντί για άσπρο ήταν κόκκινο ή κίτρινο ή μωβ;
Με αφορμή αυτή την ερώτηση, μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί μια πολύ υγιεινή επιλογή, φτιάχνοντας smoothies από γάλα και μπανάνα (κιτρινωπό χρώμα), γάλα και χυμό από φράουλες (ροζ σκούρο χρώμα), γάλα και... το φρούτο που εσείς θα σκεφτείτε για να κάνετε τους πιο απίθανους χρωματικούς και γευστικούς συνδυασμούς!

Ποιο πουλί σου φαίνεται πιο αστείο, μια στρουθοκάμηλος ή ένας πελεκάνος;
Με αφορμή αυτή την ερώτηση, μπορείτε να δείτε εικόνες ή βίντεο με στρουθοκάμηλους ή πελεκάνους (αν τυχαίνει να έχετε σε κοντινή απόσταση απ' το σπίτι σας, μπορείτε να τα επισκεφτείτε κιόλας!) και να μιμηθείτε κινήσεις τους για να γελάσετε!

Τι καιρό κάνει στην καρδούλα σου σήμερα;
Με αφορμή αυτή την ερώτηση, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του παρομοιάζοντας αυτό που αισθάνεται με ένα καιρικό φαινόμενο, όπως η λιακάδα, η συννεφιά, ο αέρας, η καταιγίδα ή η νηνεμία.

Ποια από τις μέρες της εβδομάδας είναι η αγαπημένη σου; Γιατί;
Με αφορμή αυτή την ερώτηση, μπορείτε να καταλάβετε πώς βλέπει το παιδί την οικογενειακή και σχολική ζωή και να αντλήσετε χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς μπορείτε να κάνετε τις μέρες του παιδιού σας πιο ενδιαφέρουσες!

Οι συζητήσεις με το παιδί σας αναπτύσσουν την ικανότητά του να σκέφτεται και να εκφράζεται γλωσσικά, αλλά και να δημιουργούν μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία χτίζεται αργά και με λεπτομέρεια. Ερωτήσεις όπως τις παραπάνω, μπορείτε να τις κάνετε λίγο πριν κοιμηθεί, εφόσον δεν απαιτούν δημιουργική εργασία, ή όταν έχετε ελεύθερο χρόνο για να περάσετε μαζί με το παιδί και να ζωγραφίσετε, να κατασκευάσετε ή απλά να παίξετε.

Πέρα από τα παιδαγωγικά οφέλη που έχουν τέτοιες συζητήσεις (όπως είπαμε, γλωσσική-ψυχολογική-νοητική ανάπτυξη), το πιο μεγάλο όφελος που έχουν είναι η ουσιαστική επαφή με το παιδί μας, γνωρίζοντας τον τρόπο που σκέφτεται και τις ανάγκες του.




 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...