27 Ιαν 2012

Τα Legos θα βοηθήσουν το παιδί στα μαθηματικά? Και όμως..

Συνήθως χρησιμοποιώ τα Legos με στόχο την ανάπτυξη της κατασκευαστικότητας, του προσανατολισμού, της αντιγραφής και των προμαθηματικών εννοιών. Στο quirky momma Kids activities blog βρήκα κάποιες επιπλέον ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν παιδιά π.χ. του Δημοτικού να εμπλακούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο στα μαθηματικά, και το μοιράζομαι μαζί σας.

Τα Legos είναι υπέροχα για την ανάπτυξη της κατασκευαστικότητας, χωρικών δεξιοτήτων και λογικής, καταπληκτικά για να δημιουργήσεις κάστρα, βάρκες ακόμα και τα μαλλιά της Rapunzel. Τα Legos μπορούν, επιπλεόν, να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προσθετικών και αφαιρετικών δεξιοτήτων. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά για την βελτίωση της κατανόησης μαθηματικών εννοιών.


Ταξινομήστε τα. Συγκεντρώστε όλα τα κομμάτια ενός ορισμένου μεγέθους και χρώματος. Κάντε στοίβες.

Κάντε συγκρίσεις. Ποιά στοίβα είναι μεγαλύτερη από την άλλη? Ταξινομήστε τις στοίβες κατά φθίνουσα σειρά.

Δημιουργήστε περιοχές με τα Legos. Για παράδειγμα: 1423 = ένας πύργος με 1 άσπρο lego, 4 κόκκινα, 2 μπλε και 3 κίτρινα. Ζητήστε του να φτιάξει ίδιους πύργους σε κάθε περιοχή ή να φτιάξει μια δική του περιοχή, να σας την εξηγήσει και να σας ζητήσει να την εμπλουτίσετε εσείς με ίδιους πύργους.

Βγάλτε τις κάρτες έξω. Δημιουργήστε ξανά το πρόβλημα της κάρτας (π.χ. 3+6) με τους κύβους lego. Λύστε την μαθηματική εξίσωση.

Φτιάξτε μια κατασκευή, και ζητήστε από το παιδί να μιμηθεί ή να δημιουργήσει εκ νέου την κατασκευή με πανομοιότυπο τρόπο.

Μετρήστε ανα 2. Πόσες "τελείες" έχει πάνω το lego σου? Η μέτρηση ανα 2 είναι εύκολη με τα legos.

Συζητήστε ενώ ψάχνετε ένα συγκεκριμένο κομμάτι με λέξεις προβλημάτων. -π.χ. εάν είχες 2 κόκκινα κομμάτια, πόσα περισσότερα θα χρειαζόσουνα για να ολοκληρώσεις το έργο σου?


Τελικά, πολλά από τα παιχνιδιά που διασκεδάζουν ένα παιδί, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε η μάθηση να γίνει με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Μην ξεχνάμε, ότι μαθαίνουμε καλύτερα όταν απολαμβάνουμε τη διαδικασία!!





Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...