27 Ιαν 2012

Πρωτόκολλο επίσκεψης σε νεογέννητο

Δυο καλοί φίλοι έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδάκι και εσείς ήρθε ή ώρα να τους επισκεφτείτε. Δεν θέλατε να πάτε στο μαιευτήριο και προτιμήσατε το σπίτι για «να τους αφήσετε στην ησυχία τους» τις πρώτες ημέρες.

Αρχικά, λοιπόν, και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, οι επισκέψεις σε ένα νεογέννητο και τη μητέρα του είναι προτιμότερο να γίνονται στο μαιευτήριο. Γιατί εκεί τόσο το νεογέννητο, όσο και η μητέρα του είναι πιο προστατευμένοι!

Επιπλέον, στο μαιευτήριο οι γονείς δεν έχουν βιώσει τα πρώτα… ξενύχτια, δεν έχουν το άγχος ότι βρίσκονται μόνοι τους με ένα μικρό πλασματάκι που έχει την ανάγκη τους κάθε στιγμή.

Αν είστε ήδη γονείς, αυτή η επισήμανση είναι περιττή για εσάς. Αν όμως δεν είστε και έχετε επιλέξει την επίσκεψή σας στο σπίτι… τουλάχιστον τηρείστε το πρωτόκολλο!

Μην επισκέψτε ποτέ νεογέννητο κρυωμένοι! Έστω και αν εσείς θεωρείτε ότι αυτό που σας ταλαιπωρεί δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα απλό συνάχι, για το νεογέννητο μπορεί να εξελιχθεί κάτι πιο σοβαρό. Αν είναι καλοκαίρι και θα έχετε την ευκαιρία να καθίσετε σε εξωτερικό χώρο, τότε η υγεία σας δεν είναι και το πρώτο που θα σκεφθείτε, μια και τα μικρόβια διασπείρονται πολύ ευκολότερα στους κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους, που δυστυχώς όλοι προτιμάμε το χειμώνα. Απλά σε αυτήν την περίπτωση: μην πλησιάσετε το μωρό!

Με το που μπείτε στο σπίτι, πλύντε τα χέρια σας! Κι ας τα έχετε πλύνει νωρίτερα! Η υγιεινή των χεριών είναι πολύ σημαντική όταν υπάρχει στο περιβάλλον ένα νεογέννητο!

Ρωτήστε τους νέους γονείς ποια ώρα τους βολεύει! Το πιθανότερο είναι ότι μπορείτε να πάτε νωρίς το απόγευμα και να μην αργήσετε να φύγετε. Όμως καλό θα ήταν να τους ρωτήσετε, γιατί κάθε νέο ζευγάρι διατηρεί τους δικούς του ρυθμούς όταν γεννιέται το νέο μέλος της οικογένειάς του.

Αν έχετε το θάρρος, μην αγοράσετε για δώρο ό,τι σας πασάρουν σε ένα μαγαζί με βρεφικά είδη. Προσπαθήστε να εκμαιεύσετε από τους φίλους σας, τι χρειάζονται ή αποτανθείτε σε ένα κοινό γνωστό που γνωρίζει περισσότερα.

Όταν είστε σπίτι, προσφερθείτε να βοηθήσετε, και κάντε την μαμά να αισθανθεί βολικά αν θέλει να θηλάσει. Φανείτε διακριτικά και μην μεταφέρετε απόψεις ή βιώματα από εμπειρίες άλλων γονιών, γιατί κάθε μωρό δεν είναι το ίδιο και το μόνο που μπορεί να μεταφέρετε είναι άγχος!

Ακόμα περισσότερο, μην κρίνετε τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι νέοι γονείς στο μωρό τους. Αν θέλουν κάτι να σας ρωτήσουν θα το κάνουν από μόνοι τους. Σταθείτε συμβουλευτικά και βοηθητικά και όχι επιτακτικά!
Τώρα μπορείτε να κάνετε την επίσκεψη που θέλετε και να ευχηθείτε: να τους ζήσει!

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...