6 Μαρ 2012

Προστατεύουμε το παιδί από τις διαφορές μας

Όταν μιλάμε για την ανατροφή παιδιών από χωρισμένους γονείς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες βασικές δεσμεύσεις, που πρέπει να τηρούνται και από τους δύο, ώστε το παιδί να «προστατεύεται» από οποιαδήποτε διαμάχη μεταξύ του πρώην ζευγαριού.

Αυτές οι δεσμεύσεις, που οφείλουν να σέβονται αμφότεροι είναι:

Μπροστά στα παιδιά, μιλάμε και ενεργούμε πάντα με σεβασμό προς τον άλλο γονιό, προς την οικογένειά του, ή τους φίλους του. Το θυμό, τα παράπονά μας, τη λύπη μας και τους φόβους μας τους εκφράζομαι σε ενήλικα άτομα, ικανά να μας βοηθήσουν, αλλά και να διαχειριστούν την πληροφορία, που τους δίνουμε.

Όταν είναι μπροστά τα παιδιά δεν αρχιζουμε φιλονικίες με τον άλλο γονέα και ακόμα περισσότερο – αν αυτό συμβεί- δεν το συνεχίζουμε. Όσο προχωρά ένας καβγάς, τόσο περισσότερο χάνουμε την ψυραιμία μας και λέμε ακόμα και πράγματα που δεν θέλουμε.

Δεν καθοδηγούμε το παιδί μας να συμφωνεί με ό,τι λέμε εμείς και να διαφωνεί με τον άλλο γονέα. Ο χωρισμός είναι –ουτως ή άλλως- μία στρεσσογόνα περίοδος στη ζωή ενός παιδιού. Μην το γεμίζετε με περισσοτερα άγχη. Τα παιδιά αγαπούν και τους δύο γονείς τους και θέλουν να δέχονται το καλύτερο και από τους δύο. Για ένα παιδί είναι εξαιρετικά οδυνηρό να το βάλετε να επιλέξει έναν από τους δύο.

Κάθε γονέας σ’ έναν χωρισμό νιώθει θύμα, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, ο ένας από τους δύο κατηγορεί τον εαυτό του για την άσχημη κατάληξη της σχέση τους. Αυτή είναι γενικά μία τάση που έχουν οι άνθρωποι όταν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή τους και τα ρίχνουν στους ίδιους, και προέρχεται από την παιδική ηλικία. Μην μάθετε, λοιπόν, στο παιδί σας να ενεργεί έτσι. Αυτό που οφείλεται να του μάθετε είναι το πώς προσπαθούμε όλοι, ωστε να κανουμε όλα τα πράγματα καλύτερα γύρω μας!

Οι παραπάνω αρχές πρέπει να τηρούνται απαρέγγλιτα ως ένα καλό ξεκίνημα μιας παράλληλης, από τους δύο πρώην συμβίους, ανατροφής ενός παιδιού. Σε δύσκολες καταστάσεις ή αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε ή ακομα και αν ολα βαινουν ομαλα, καλό θα ήταν να ζητήσετε και μία εξειδικευμένη συμβουλή. Οι παιδοψυχολογοι θα σας εξηγησουν πολλά ερωτηματα και θα σας κατευθυνουν με απλες συμβουλές, ωστε να αποφυγετε εστω και μικρα ψυχολογικα αδιεξοδα του παιδιού σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...