6 Μαρ 2013

Εγκεφαλική Παράλυση

Ο Μάρτιος είναι μήνας εγκεφαλικής παράλυσης (Cerebral Palsy/CP)! Το ξερατε?

Ο όρος "CP" είναι ένας όρος "ομπρέλλα" που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συνθήκες όπου κάποιο εγκεφαλικό τραύμα επιρρεάζει αρνητικά την κινητικότητα ενός παιδιού. Παγκοσμίως υπολογιίζεται οτι πάνω απο 17 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με CP.

Η εγκεφαλικη παραλυση χωριζεται σε 4 κατηγοριες:

Η Σπαστική μορφή επιρρεάζει 70 με 80% των ασθενών και χαρακτηρίζεται απο υπερτονικότητα ή μόνιμα συσπασμένους μύες.

Η Αθετωσική μορφή επιρρε'αζει 10 με 20% των ασθενών και χαρακτηρίζεται από μη ελεγχόμενες, αργές κινήσεις.

Η Αταξική μορφή, ειναι μια σπάνια μορφή που επιρρεάζει 5 με 10% των ασθενών. Αυτή η μορφή επιρρεάζει την αίσθηση του βάθους και την αντίληψη με αποτέλεσμα κακό συντονισμό των κινήσεων και δυσκολία εκτέλεσης γρήγορων και ακριβών κινήσεων. 

Η Μικτή μορφή επέρχεται όταν ενας ασθενής έχει συμπτώματα απο δύο ή περισσότερες μορφές. Πολλοί συνδιασμοί είναι εφικτοί αλλά ο ποιό κοινός είναι ένα μείγμα σπαστικής και αθετωσικής μορφής.

Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να συνοδεύεται και απο άλλες παθήσεις όπως: μειωμένη ευφηία, επιλειπτικες κρίσεις, προβλήματα ανάπτυξης, προβλήματα όρασης ή ακοής και ασυνήθιστα επίπεδα κάποιων αισθήσεων ή ερεθισμάτων.

Για ένα μικρό ποσοστό 10 με 20%, η εγκεφαλική παράλυση είναι επίκτητη (μετά την γέννηση).

Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, παθαίνουν εγκεφαλική παράλυση είτε κατά την εμβρυική περίοδο ή κατά την διάρκεια του τοκετού. Πολλές απο τις αιτίες της Ε.Π. σε αυτά τα στάδια είναι αποτρέψιμες.

Εγκεφαλική βλάβη τους πρώτους μήνες της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική παράλυση. Για παράδειγμα, μόλυνση πχ. μηνιγγήτιδα ή εγκεφαλίτιδα και τραυματισμός στο κεφάλι πχ. απο ατύχημα, πέσιμο ή χτύπημα.

Η εκ γεννετης εγκεφαλικη παραλυση προυπαρχει απο την γεννηση. Μερικες κοινες αιτιες ειναι μολυνσεις κατα την διαρκεια της κυησεις, Ικτερος, ανοξια (αυτο που ειχε ο Γιαννης λογω προβληματικου πλακουντα και κακης ροης στις ομφαλικες αρτηριες), τραυμα στο κεφαλι κατα τον τοκετο και εγκεφαλικο.
Σε μερικες περιπτωσεις η εγκεφαλικη παραλυση οφειλεται σε ιατρικο λαθος.

Τα ελλιποβαρή μωρά ειναι 100 φορές πιο πιθανόν να πάθουν εγκεφαλική παράλυση απο τα μωρά με κανονικό βάρος γέννησης.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι ανίατη, αλλά η κλινική κατάσταση και οι ικανότητες ενός παιδιού με Ε.Π. μπορούν να βελτιωθούν πάρα πολυ με ειδικές θεραπείες όπως φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, φάρμακα, εγχειρήσεις, σειριακούς γύψους και άλλα.

Η Ε.Π. είναι μια απο τις παθήσεις που μπορεί να την έχεις πολυ ή λιγο. Για παράδειγμα μπορει να μην περπατάς καθόλου ή μπορεί απλά να μην μπορείς να κουνήσεις καλά το άνα χέρι σου.

(το παρακατω απο την Βικιπαιδεια)
Ανάλογα με τά άκρα πού προσεβλήθησαν, ονομάζουμε:
1.Τετραπληγία (Quadriplegia): Όταν πάσχουν 2 άνω άκρα + 2 κάτω άκρα.
2.Ημιπληγία (Hemiplegia): Όταν πάσχουν 1 άνω άκρο + 1 κάτω άκρο, ομοπλεύρως.
3.Παραπληγία (Paraplegia): Όταν πάσχουν τα 2 κάτω άκρα.
4.Μονοπληγία (Monoplegia): Όταν πάσχει μόνο 1 άκρο, είτε άνω είτε κάτω. Είναι σπάνια.
5.Διπληγία (Diplegia): Όταν πάσχουν και τα τέσσερα άκρα, αλλά τα δύο κάτω περισσότερο από τα άνω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...