29 Μαΐ 2013

Ο ύπνος του νεογνού στο κρεβάτι των γονέων 5πλασιάζει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου

Το μοίρασμα του κρεβατιού με το νεογνό αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κατά πέντε φορές, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος ισχύει ακόμα και αν οι γονείς αποφεύγουν το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις ουσίες. Η έρευνα του 'BMJ Open' συνέκρινε σχεδόν 1.500 θανάτους στο κρεβατάκι του νεογνού με ομάδα ελέγχου περισσότερων των 4.500 γονέων.

Ο καθηγητής Bob Carpenter, από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, πραγματοποίησε την ανάλυση και δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει τώρα να λάβει πιο καθοριστική στάση έναντι του μοιράσματος του κρεβατιού για νεογνά κάτω των 3 μηνών.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον οργανισμό NICE που παρακολουθεί τη δημόσια υγεία να εξετάσει επειγόντως τις οδηγίες του για μοίρασμα του κρεβατιού με βάση τα νέα ευρήματα.

Άλλοι αναρωτιούνται πόσο ισχυρή είναι η νέα ανάλυση.

Ο καθηγητής Carpenter πιστεύει ότι η αποφυγή του μοιράσματος του κρεβατιού θα μπορούσε να σώσει ζωές-σύμφωνα με τους υπολογισμούς του 120 από τους 300 θανάτους στα κρεβατάκια που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη Βρετανία.

Στην ανάλυση ένας ή οι 2 γονείς κοιμόνταν με το παιδί τους όταν πέθανε στο ένα πέμπτο των περιπτώσεων.

Μόνο ένας σε κάθε 10 γονείς στην ομάδα ελέγχου δήλωσε ότι μοιράστηκε το κρεβάτι με το μωρό του.

Ακόμα και σε πολύ χαμηλού κινδύνου νεογνά που θηλάζουν, όπου δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο εκτός από το ότι κοιμήθηκαν στο κρεβάτι των γονέων, ποσοστό 81% των θανάτων στο κρεβατάκι των παιδιών κάτω των 3 μηνών θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με το μη μοίρασμα του κρεβατιού.

Ο Carpenter δεν υποδεικνύει ότι στα νεογνά θα πρέπει να απαγορεύεται εντελώς η παραμονή στο κρεβάτι των γονέων για άνεση και σίτιση. Αυτό έχει ερευνηθεί σε προηγούμενες έρευνες και δεν έχει φανεί παράγοντας κινδύνου, εφόσον το νεογνό επιστρέφει στο κρεβατάκι του για ύπνο. Ωστόσο δήλωσε ότι οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα νεογνά είναι πιο ασφαλές να κοιμούνται μόνα στο κρεβατάκι τους στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς ή τον φροντιστή.

Πηγές: 'BMJ Open'.
Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...