10 Ιουν 2013

ΔΕΠΥ: προκαλείται από έλλειψη ύπνου;




Όχι, είναι η απάντηση, αν και το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε αρκετά στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα.
Η συζήτηση ξεκίνησε με βάση την άποψη του Δρ. Vatsal G. Thakkar σε ένα άρθρο στους New York Times. Στο άρθρο αυτό, όπως αναγράφεται και στον υπέρτιτλο του άρθρου, ο Thakkar εκφράζει την προσωπική του άποψη.

Ο Thakkar δέχτηκε επίσκεψη από έναν ασθενή, ο οποίος επιθυμούσε να μάθει αν έχει ΔΕΠΥ. Ο ασθενής αυτός παρουσίαζε όλα τα συνηθισμένα συμπτώματα όπως διάσπαση προσοχής και ασθενή μνήμη. Έχανε συχνά αντικείμενα και ανέβαλλε αυτό που είχε να κάνει. Το μόνο περίεργο ήταν ότι τα συμπτώματα αυτά εμφανίστηκαν ξαφνικά στα 29 του χρόνια. Ως παιδί, δεν παρουσίαζε κάποιο από αυτά.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε κατηγορηματικά να αποκλείσουμε την πιθανότητα να έχει ΔΕΠΥ το συγκεκριμένο άτομο.
Το συμπέρασμά του αφού εξέτασε τον ασθενή ήταν ότι η έλλειψη προσοχής και η ασθενής του μνήμη οφείλονταν αποκλειστικά στην έλλειψη ύπνου και στη νέα του δουλειά η οποία απαιτούσε να ξυπνά από τις πέντε το πρωί. Όταν άρχισε να κοιμάται περισσότερο, τα συμπτώματα υποχώρησαν.
Ωστόσο, ακόμα κι αν επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης ύπνου, κάποια συμπτώματα παρόμοια με της ΔΕΠΥ ενδέχεται να παραμείνουν.
Αν και ο Thakkar στηρίζει την άποψή του με βάση ευρήματα μελετών, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν κατανόησαν τα όσα εξήγησε και σε άρθρα τους έγραψαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο. Αυτό βέβαια είναι λανθασμένο.
Μας δίνει όμως την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι άλλο πράγμα να παρουσιάζει κάποιος συμπτώματα ΔΕΠΥ και άλλο να παρουσιάζει ΔΕΠΥ. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να απευθύνεται κανείς σε ειδικούς και να αποφεύγει τη λεγόμενη «διάγνωση Google» (βάζω στο Google τα συμπτώματα που παρουσιάζω και προσπαθώ να καταλάβω τι έχω).

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική εργοθεραπεύτρια SIT




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...