13 Σεπ 2013

Πιο έγκαιρη διάγνωση για τη δυσλεξία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 10% του πληθυσμού υποφέρει από δυσλεξία, μια κατάσταση που καθιστά δύσκολη την εκμάθηση της ανάγνωσης. Η διάγνωση της δυσλεξίας, γίνεται συνήθως στη δεύτερη τάξη του δημοτικού. Τώρα, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από το ΜΙΤ, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυτών των παιδιών, πριν ακόμα αρχίσει να διαβάζουν και με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να προσφέρεται η βοήθεια νωρίτερα.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστόνης, βρήκε μια σχέση ανάμεσα στις μειωμένες ικανότητες που εμφανίζονται στο νηπιαγωγείο πριν από την έναρξη εκμάθησης της ανάγνωσης και του μεγέθους μιας περιοχής του εγκεφάλου, η οποία συνδέει δύο άλλες περιοχές που επεξεργάζονται τη γλώσσα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, σε ενήλικους με προβληματικές ικανότητες ανάγνωσης, αυτή η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι γνωστή με το όνομα τοξοειδής δεσμίδα, είναι μικρότερη και λιγότερο οργανωμένη από ότι σε ενήλικους οι οποίοι διαβάζουν κανονικά. Όμως, ήταν άγνωστο εάν αυτές οι διαφορές προκαλούν τις δυσκολίες στο διάβασμα η είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας ανάγνωσης.

"Είχαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο να εξετάσουμε παιδιά πριν από το μάθημα της ανάγνωσης και κατά πόσον θα μπορούσαμε να δούμε τις διαφορές αυτού του είδους", δηλώνει ο John Gabrielli, Καθηγητής επιστημών του ανθρώπου και της τεχνολογίας, καθηγητής επιστήμων του εγκεφάλου και μέλος του ινστιτούτου ερευνών του εγκεφάλου του ΜΙΤ.
Τα αποτέλεσμα της μελέτης, δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Neuroscience. Εξετάζοντας τις τομογραφίες εγκεφάλου και τα αποτελέσματα από διάφορα τεστ που πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη της ανάγνωσης, οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο μέγεθος και την οργάνωση της τoξοειδούς δεσμίδας και στην απόδοση από διάφορα τεστ που είχαν σχέση με την αναγνώριση διαφόρων προτάσεων - την ικανότητα να εντοπίζει και να χειρίζεται το παιδί τους ήχους της γλώσσας.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...