27 Σεπ 2013

Νέα εκπληκτική συσκευή που βοηθάει τα άτομα με προβλήματα όρασης

Μία νέα, εκπληκτική συσκευή που βοηθάει τα άτομα με προβλήματα όρασης «να δουν» κατασκεύασε εταιρεία στο Ισραήλ.

Πρόκειται για έναν υπολογιστή μεγέθους τσέπης ο οποίος τοποθετείται σε κάμερα που συνδέεται με γυαλιά οράσεως.


Αυτός ο υπολογιστής σκανάρει και ερμηνεύει οποιαδήποτε κατάσταση αντιμετωπίζει ο χρήστης όπως το διάβασμα μιας εφημερίδας ή τα ψώνια στο σουπερμάρκετ.

Για τα άτομα με προβλήματα όρασης το σουπερμάρκετ μπορεί να είναι ένα από τα πιο τρομακτικά μέρη. Το να αγοράζεις λαχανικά και είδη οικιακής χρήσης δεν είναι εύκολο ειδικά αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα όρασης.

Ωστόσο η ζωή των ανθρώπων όπως της Λίατ Νέγκριν θα γίνει ευκολότερη από εδώ και πέρα.

Φορώντας αυτή τη συσκευή η οποία σκοπό έχει να την βοηθήσει σε δραστηριότητες όπως το να διασχίσει το δρόμο, να αγοράσει φρούτα ή να ανέβει στο σωστό λεωφορείο η Νεγκρίν μπορεί απλά να δείξει τι θέλει να διαβάσει και η συσκευή θα το κάνει αντί αυτής.

«Μου δίνει αυτονομία, μπορώ να κάνω τα πάντα μόνη μου. Δε χρειάζομαι άλλον να μου κάνει χάρες, δε χρειάζομαι συνοδό. Μπορώ να πάω σε καινούργια μέρη χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύω το δρόμο», λέει η Λίατ Νεγκρίν.

Χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη κάμερα και πολύπλοκους αλγόριθμους μια Ισραηλινή εταιρεία κατασκεύασε μία συσκευή που θα μπορούσε να δημιουργήσει επανάσταση για τις ζωές όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Η συσκευή έχει προγραμματισθεί για να αναγνωρίζει ένα δάχτυλο και όταν ο χρήστης δείχνει σε μια ταμπέλα, σε μία εφημερίδα ή σε ένα φανάρι μπορεί να διαβάσει ό,τι εμφανίζεται μπροστά του.

Η συσκευή κοστίζει 2500 δολάρια και η εταιρεία ετοιμάζει την πρώτη της παράδοση το Σεπτέμβριο με πελάτες κυρίως Αμερικανούς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Orcam Tachnologies Αμνόν Σασούα:

« Ανθρωποι με μειωμένη όραση μπορούν να διακρίνουν κάποια πράγματα αλλά όχι αρκετά προκειμένου να τα καταφέρουν στην καθημερινή τους ζωή. Ετσι σκεφτήκαμε να βάλουμε έναν βοηθό που θα στέκεται δίπλα τους,να κοιτάει προς την ίδια κατεύθυνση που κοιτούν κι αυτοί ,να καταλαβαίνει τι βλέπουν και να κατανοεί τι είδους πληροφορία θέλουν.»

medicaltv.eu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...